2 Groeiaandelen die $5000 veranderden in meer dan $1 miljoen

  • De groei van Nvidia heeft een hoge vlucht genomen dankzij de vraag naar zijn chips, die een grote rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van AI-chatbots.
  • Apple ging eind jaren 90 bijna failliet en is nu een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld.

Zijn deze aandelen vandaag nog steeds een goede koop?

Als je belegt in opkomende groeiaandelen, hoef je niet per se een enorme investering te doen om later enorme rendementen te genereren. Je kunt dat compenseren door voor een lange periode te beleggen. Twee aandelen die beleggers de afgelopen 20 jaar leven veranderende rendementen hebben opgeleverd zijn Nvidia (NVDA) en Apple (AAPL). Dit is hoeveel $5.000 die 20 jaar geleden in deze aandelen werd geïnvesteerd vandaag waard zou zijn.

Nvidia: $1.6 miljoen

Nvidia was altijd al een populaire naam in de technologie vanwege zijn grafische kaarten, maar de afgelopen jaren is het bedrijf echt van de grond gekomen. De toenemende toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) en de populariteit van ChatGPT (en andere generatieve AI-toepassingen) hebben gezorgd voor een aanzienlijke vraag naar de chips van het bedrijf, waarbij Nvidia een prominente rol wil spelen in de groei van AI. Er werden ongeveer 10.000 chips gebruikt in de creatie van ChatGPT, en omdat Nvidia de markt voor AI-chips domineert (met een aandeel van bijna 80% volgens sommige schattingen), is de business gegroeid. In de afgelopen drie kwartalen is de omzet van het bedrijf jaar op jaar met 86% gestegen tot bijna 39 miljard dollar. De winst is omhooggeschoten van minder dan $3 miljard naar meer dan $17 miljard.

finviz dynamic chart for NVDA

Volgens analisten van Bank of America kan Nvidia, naarmate de vraag naar AI-diensten en chatbots in de toekomst toeneemt, tegen 2027 mogelijk nog eens 14 miljard dollar aan inkomsten toevoegen aan zijn omzet. Dat is een aanzienlijk bedrag voor een bedrijf dat in het fiscale jaar 2023, dat eindigde in januari vorig jaar, net geen 27 miljard dollar aan omzet genereerde.

Sinds het begin van 2004 hebben de aandelen van Nvidia ongelofelijke rendementen gegenereerd voor investeerders, met een investering van $5.000 toen die nu bijna $1,6 miljoen waard is. Gezien de hoge waardering van vandaag is het onwaarschijnlijk dat Nvidia de komende 20 jaar een herhaling van deze prestatie kan neerzetten. Maar met nog veel meer groei in het vooruitzicht is het misschien nog niet te laat om te investeren in een van de beste AI-aandelen van de markt.

Apple: $2.4 miljoen

Apple zat in de problemen in de jaren 90 en was in 1997 bijna failliet. Concurrent Microsoft gaf het bedrijf een broodnodige reddingslijn en investeerde destijds 150 miljoen dollar in het computerbedrijf.

Sindsdien gaat het een stuk beter met Apple. Een groot deel van de reden is de iPhone. Hoewel de Mac-computers van Apple vandaag de dag nog steeds populair zijn, was het de lancering van de iPhone die het bedrijf echt veranderde en die het een spannend, innovatief bedrijf maakte om in te investeren. In de loop der jaren heeft het bedrijf iPads en andere diensten gelanceerd, maar het blijft de iPhone. Alles hangt daarmee samen.

finviz dynamic chart for AAPL

Met bijna 1,5 miljard actieve iPhone-gebruikers in de wereld heeft Apple een sterk klantenbestand waaraan het producten en diensten kan verkopen. En ook al bieden de nieuwste iPhone-versies misschien geen baanbrekende nieuwe technologieën, veel van de meest toegewijde klanten verlangen nog steeds naar de nieuwste en beste iPhone.

In het meest recente boekjaar van het bedrijf (eindigend op 30 september 2023) heeft Apple meer dan 200 miljard dollar aan iPhones verkocht, wat slechts 2% minder was dan een jaar geleden, zelfs ondanks inflatie en stijgende rente. Een echt bewijs van de veelzijdigheid en het sterke merk van het bedrijf is dat het topproduct het nog steeds redelijk goed deed, gezien de uitdagende economische omstandigheden.

De activiteiten van Apple hebben nog ruimte om te groeien, met name op het gebied van diensten, waar abonnementen kunnen helpen bij het genereren van terugkerende inkomsten die het bedrijf in de loop der tijd kan uitbouwen naarmate het zijn gebruikers meer redenen geeft om dieper in het ecosysteem te duiken. Van muziek tot streaming en nieuws, er zijn genoeg diensten die de omzet van Apple in de toekomst een extra impuls kunnen geven.

De waardering van bijna 3 miljard dollar kan Apple’s bedrijf duur doen lijken, maar met een loyaal klantenbestand, en nog een groot ook, kan dit nog steeds een goede investering zijn om in je portefeuille te houden voor de lange termijn.