Starbucks Dutchbros Starbucks Dutchbros

Beste aandeel om nu te kopen: Starbucks vs. Dutch Bros

  • Starbucks is van plan om tegen 2030 nog eens 10.000 winkels te openen bovenop de 38.000 die er al zijn.
  • De opkomende koffieketen Dutch Bros is van plan om nog eens 3.000 winkels te openen bovenop de 831 die het al heeft.

Ze exploiteren allebei coffeeshopketens, maar in veel opzichten zijn ze heel verschillend.

Als je graag dagelijks je cafeïnevoorraad aanvult, heb je waarschijnlijk verhitte meningen over wie de beste kop koffie maakt. Starbucks (SBUX) is op dit moment al tientallen jaren de koning van de coffeeshops, maar nieuwkomer Dutch Bros (BROS) wint aan populariteit nu het door het hele land trekt. Het zijn allebei geliefde merken, maar welke is vandaag de betere keus? Laten we eens kijken hoe ze het tegen elkaar opnemen.

Hoge groei voor Dutch Bros, maar omzet gaat naar Starbucks

Starbucks had meer dan 38.000 winkels aan het eind van het fiscale eerste kwartaal van 2024 (eindigend op 31 december). Het is een koffieshopgigant die zijn gelijke nergens ter wereld kent en die hard op weg is om McDonald’s leidende positie als grootste restaurantketen ter wereld in te lopen (McDonald’s heeft meer dan 40.000 vestigingen).

Dutch Bros heeft daarentegen slechts 831 winkels aan het eind van 2023, en in sommige opzichten is dit niet eens een wedstrijd. Investeren draait echter om de toekomst, en in dat geval kan de kleine omvang van Dutch Bros een voordeel zijn, omdat het de potentie heeft om nog veel groter te worden. In termen van omzetgroei is er geen vergelijking.

Omdat Dutch Bros in een snel tempo van meer dan 150 nieuwe winkels per jaar opent, voegt het een hoge extra groei toe aan zijn totaal van 913 miljoen dollar over de laatste 12 maanden tegenover 37 miljard dollar voor Starbucks.

Maar hoe overtuigend dat er ook uitziet, zo eenvoudig is het niet. Starbucks heeft de afgelopen kwartalen een veel betere vergelijkbare omzetgroei gerapporteerd dan Dutch Bros, ondanks zijn veel grotere omvang.

Het merk Starbucks geeft het een echte voorsprong, ook al is de groeifase voorbij. Dutch Bros heeft misschien heel veel mogelijkheden, maar kan op dit moment niet concurreren met het merk Starbucks. Het is van plan om de komende jaren meer dan 3.000 winkels te openen, terwijl Starbucks de mogelijkheid ziet om wereldwijd met meer dan 10.000 winkels uit te breiden. Dat zal niet dezelfde groei in percentages opleveren, maar wel veel meer inkomsten.

finviz dynamic chart for SBUX

Risico, groei, mogelijkheden en waarde

Bij Starbucks draait alles om het stukje merk. Starbucks heeft niet alleen de naam, maar ook de omvang en de schaal om snel winkels op te zetten. Het heeft jarenlange ervaring en een bestaand netwerk dat het kan gebruiken om winstgevend uit te breiden. Het heeft ook prijszettingsvermogen.

Omdat het een wereldwijd bedrijf is, is het minder gevoelig voor geografische problemen. Toen China vorig jaar bijvoorbeeld op slot zat, presteerden de andere regio’s goed. In het meest recente kwartaal was het bedrijf in staat om geopolitieke tegenwind te overwinnen en concurrerende groei en stijgende winst te rapporteren.

Bij Dutch Bros draait alles om potentieel. Het is erg populair in zijn huidige markten en het bereikt een hogere winstgevendheid naarmate het uitbreidt, met een stijgende contributiemarge en twee opeenvolgende kwartalen met een positief nettoresultaat.

finviz dynamic chart for BROS

Welk aandeel is de betere koop?

Ik denk dat het op dit moment duidelijk is dat het antwoord op deze vraag grotendeels afhangt van wat voor soort belegger je bent of wat voor soort aandeel je op dit moment wilt kopen. Starbucks heeft een sterk voordeel in zijn ongeëvenaarde merkwaarde en schaal, evenals een betrouwbare uitbreidingspijplijn en winstbeeld. Het betaalt ook een groeiend dividend dat bij de huidige koers 2,5% oplevert. Het is een uitstekende value pick.

Als je risicobereid bent, biedt Dutch Bros misschien de kans op meer groei. Er zijn veel redenen om vertrouwen te hebben in de vooruitzichten, maar er zijn nog steeds onduidelijkheden. De beste koop is de koop die vandaag aan uw behoeften voldoet.