Fortinet Fortinet

Dit Cybersecurity-aandeel onder de radar is een no-brainer koop in 2024

  • Twee recente winstrapporten hebben de aandelen naar beneden gedrukt.
  • Ondanks de uitdagingen op korte termijn is de toekomst nog steeds rooskleurig.
  • Fortinet is consistent winstgevend en genereert cash.

Fortinet krijgt misschien minder aandacht dan zijn concurrenten, maar zijn resultaten zijn indrukwekkend.

De cyberbeveiligingsindustrie krijgt veel aandacht op Wall Street, en daar is een goede reden voor. Niet alleen is deze markt van vitaal belang voor bedrijven over de hele wereld, maar de oogverblindende prestaties van sommige nieuwere cyberbeveiligingsbedrijven hebben de aandacht getrokken van technologiebeleggers.

Er is echter een meer gevestigde speler in deze ruimte die niet zoveel aandacht krijgt als sommige van zijn nieuwere sectorgenoten. Maar Fortinet (FTNT) heeft een lange staat van dienst. Recente uitdagingen hebben de aandelenkoers beïnvloed, maar de vooruitzichten op lange termijn zijn nog steeds goed.

De aandelenreis

Over de laatste 12 maanden is het aandeel Fortinet met 30% gestegen, waarmee het de S&P 500 overtreft. In dat tijdsbestek heeft het aandeel echter twee dubbelcijferige dalingen gekend, één keer nadat Fortinet zijn winstcijfers voor het tweede kwartaal bekendmaakte en nog een keer nadat het zijn winstcijfers voor het derde kwartaal bekendmaakte.

Deze dalingen waren tot op zekere hoogte logisch. Fortinet’s aandeel werd verhandeld tegen meer dan 60 keer de winst rond de bekendmaking van de winst over het tweede kwartaal van 2023. Zodra een aandeel zo’n waardering bereikt, kan elk teken van zwakte het aandeel laten instorten.

In de nasleep van de laatste tuimeling daalde het aandeel Fortinet naar een koers-winstverhouding van 34, een aanzienlijke korting ten opzichte van waar het slechts een paar maanden eerder stond. Het aandeel heeft zich sindsdien hersteld, deels dankzij de ongelooflijke bull-run van de markt aan het einde van het jaar, en wordt nu verhandeld voor een koers-winstverhouding van 48, niet goedkoop, maar nog steeds een korting.

finviz dynamic chart for FTNT

Jaaroverzicht en vooruitblik

Fortinet rapporteerde onlangs zijn resultaten voor het vierde kwartaal en het volledige jaar 2023 en hoewel de markt gunstig reageerde, waren de resultaten gemengd. Aan de bovenkant groeide de omzet in het vierde kwartaal met 10%, een voortzetting van de vertraging in de voorgaande kwartalen. Het is echter de moeite waard om erop te wijzen dat 2022 een aantal uitdagende vergelijkingspunten opleverde. De omzetgroei in het vierde kwartaal van 2022 bedroeg 33%.

Als we dieper naar de inkomsten kijken, zijn er enkele bemoedigende tekenen. De omzet uit diensten, die ongeveer twee derde van de totale omzet uitmaakt, steeg met 25%. Dit was grotendeels in lijn met de afgelopen kwartalen, wat aangeeft dat er geen vertraging optreedt in dit deel van de activiteiten.

Het bedrijf voelde de tegenwind in de productomzet, die met 10% j-o-j daalde. Het management schreef dit toe aan de hierboven genoemde moeilijke vergelijkbare situatie, aangezien de productomzet in het vierde kwartaal van 2022 met 43% groeide. Aan de andere kant stegen de productboekingen in het kwartaal.

Blijvende winstgevendheid

Ondanks de tragere groei van de inkomsten, blijft Fortinet groeien, wat zijn efficiëntie als bedrijf aantoont. In 2023 steeg de winst van Fortinet met 38% $1,46 per aandeel.

Een ander lichtpunt voor Fortinet en zijn aandeelhouders is het genereren van cash. In 2023 genereerde Fortinet $1,7 miljard aan vrije kasstroom. Dit betekende een stijging van 19% ten opzichte van 2022, toen de vrije kasstroom met 20% groeide ten opzichte van 2021.

Fortinet heeft ook eigen aandelen ingekocht. In de afgelopen vijf jaar heeft het bedrijf zijn uitstaande aandelen met 10% verminderd, goed nieuws voor huidige en potentiële aandeelhouders, omdat dit de waarde van het belang van elke aandeelhouder in het bedrijf verhoogt.

De conclusie voor beleggers

Fortinet heeft een lange staat van dienst van succes. Het bedrijf is winstgevend en heeft een positieve vrije kasstroom in elk jaar dat het een beursgenoteerd bedrijf is. Zelfs ondanks de vertraagde omzetgroei in het afgelopen jaar is Fortinet erin geslaagd om de nettowinstmarge stabiel te houden en cash te blijven genereren.

De uitdagingen op korte termijn hebben de waardering verlaagd, waardoor aandelen nu aantrekkelijker zijn dan een paar maanden geleden. Het aandeel is nog steeds niet goedkoop, maar grote bedrijven worden vaak verhandeld voor een premie. Fortinet’s staat van dienst en positie in deze cruciale sector maken het voor mij een no-brainer buy.