Medical Properties Trust Medical Properties Trust

Dit Ultrahoog Dividend Aandeel is in jaren niet zo goedkoop geweest

  • Aandelen van Medical Properties Trust zijn dit jaar met meer dan 26% gedaald uit bezorgdheid onder beleggers.
  • De REIT is bezig om een van haar huurders te helpen haar balans te versterken.
  • Hoewel het dividend vorig jaar al werd verlaagd, blijft het rendement van het aandeel extreem hoog.

Maakt de lage prijs van Medical Properties Trust het hoge risico goed?

De aandelenmarkt heeft het afgelopen jaar een hoge vlucht genomen, maar dat betekent helaas niet dat alle aandelen winnaars zijn. Sommige zijn flink gedaald omdat bedrijven door de hoge rentetarieven moeite hebben om hun kosten laag te houden. En zelfs veelbelovende en schijnbaar veilige dividendaandelen hebben hun uitbetalingen moeten verlagen.

Medical Properties Trust (MPW) heeft vorig jaar de uitbetalingen verlaagd. En voor een real estate investment trust (REIT), waar het dividend een belangrijke reden is voor beleggers om aandelen van het bedrijf te kopen, volgt er vaak een sell-off. Het aandeel van Medical Properties is niet alleen gedaald naar een nieuw dieptepunt op 52 weken, maar de op gezondheidszorg gerichte REIT heeft ook zo’n verlaagde waardering dat het sinds 2009 niet meer op deze niveaus is verhandeld.

Is Medical Properties Trust zo goedkoop geworden dat het op dit moment een no-brainer koop is?

finviz dynamic chart for MPW

Het bedrijf is nog niet uit de problemen

Bij het ingaan van 2024 leek het erop dat de REIT een positievere koers zou kunnen gaan varen, met de hoop dat een daling van de rente dit jaar zou kunnen helpen om de kosten te verlagen en het een aantrekkelijkere investering zou kunnen maken.

Maar Medical Properties heeft problemen gehad met huurders die niet in staat waren om hun volledige huur te betalen, en dat is een probleem dat vandaag de dag nog steeds bestaat. Op 4 januari zei de REIT dat het samenwerkte met een van zijn grootste huurders, Steward Health Care System, om zijn liquiditeit te versterken en “zijn balans te herstellen”. Dit hield in dat het bedrijf een overbruggingslening van $ 60 miljoen kreeg.

Het zal geen verrassing zijn dat het nieuws niet positief werd ontvangen, want de aandelen van Medical Properties zouden na het nieuws gaan tanken. En tot nu toe zijn de aandelen met meer dan 26% gedaald.

Een grote test komt later deze maand wanneer het bedrijf zijn laatste kwartaalcijfers rapporteert. Beleggers zouden 21 februari op hun kalender moeten omcirkelen. Dan heeft het management zijn earnings call gepland en dat zou kunnen leiden tot nog een volatiele dag voor de REIT in de gezondheidszorg.

Weegt de lage prijs op tegen het risico?

Op dit moment zijn beleggers zich waarschijnlijk terdege bewust van het risico van Medical Properties’ aandelen. De aandelen zijn sinds 2009 niet meer zo goedkoop geweest, en daar is een goede reden voor. Beleggers hebben niet veel vertrouwen in de huurders van de REIT. Met minder dan 7 keer de geschatte toekomstige winst lijkt het aandeel goedkoop. En volgens het consensus koersdoel van $8, geloven Wall Street analisten dat het aandeel meer dan verdubbeld kan worden in waarde.

Maar het probleem is dat de situatie van het bedrijf voortdurend verandert. Analisten passen hun verwachtingen voor een aandeel aan op basis van nieuwe ontwikkelingen, wat betekent dat die winstverwachtingen en koersdoelen in de toekomst kunnen – en waarschijnlijk zullen – veranderen. Als dit alleen een geval was van een REIT die lager staat door de hoge rente, dan zou het een goede koop kunnen zijn. Maar dat is niet het geval en de problemen gaan dieper dan dat.

De onzekerheid over een van de grootste huurders maakt het moeilijk voor beleggers om te bepalen wat een goede prijs voor het bedrijf is. Als de situatie verslechtert, kan de winst verslechteren. In het meest recente kwartaal, voor de periode eindigend op 30 september 2023, rapporteerde het bedrijf een bedrijfsresultaat van $ 216,4 miljoen, een daling van 14% op jaarbasis.

Vorig jaar verlaagde de REIT haar kwartaaldividend van $ 0,29 naar $ 0,15. Maar tegen de verlaagde prijs van het aandeel blijft het rendement met meer dan 16% hoog. Het is logisch dat je je zorgen maakt over zo’n hoge uitbetaling en of die nog wel houdbaar is. Beleggers krijgen misschien geen antwoorden, zelfs niet na de laatste winstcijfers.

Daarom is het moeilijk om te zeggen dat zelfs tegen de verlaagde prijs de waardering van het aandeel laag genoeg is om het risico te compenseren. Nog een dividendverlaging, of nieuws dat de situatie met Steward niet is verbeterd, zou kunnen resulteren in een nieuwe neerwaartse spiraal van het aandeel.

Moet je een gokje wagen bij Medical Properties Trust?

Beleggers zouden er verstandig aan doen om ten minste twee winstrapporten af te wachten, en mogelijk drie, voordat ze een beslissing nemen over het aandeel. Zelfs als de resultaten van het huidige kwartaal suggereren dat de REIT er beter voor staat, is dat misschien niet genoeg om te bewijzen dat het aandeel een levensvatbare investering is.

De situatie rond Steward lijkt niet snel te kunnen worden opgelost en omdat het een privébedrijf is, kunnen beleggers de situatie alleen inschatten op basis van informatie die Medical Properties verstrekt. Simpelweg zeggen dat het beter gaat, is misschien niet voldoende bewijs. Het bewijs zal bestaan uit meerdere kwartalen van consistente winstcijfers van de REIT en dividendbetalingen. Alles minder dan dat en beleggers zouden een groot risico kunnen nemen met dit dividendaandeel.

Voor degenen die hunkeren naar hoog renderende dividend aandelen, zijn er betere en veiligere opties te overwegen dan Medical Properties Trust.