Welvaart Aandelen Welvaart Aandelen

drie aandelen die een bron van welvaart kunnen zijn

  • Carnival, gestimuleerd door gestroomlijnde activiteiten en een solide vraag, rapporteert recordomzet en -boekingen.
  • Coca-Cola heeft een sterk trackrecord van dividendgroei, dus je kunt op deze speler rekenen voor passief inkomen.
  • Het bedrijfsmodel van Costco maakt het de moeite waard om een premie te betalen voor deze onstuitbare speler.

Deze aandelen hebben wat nodig is om te presteren op de lange termijn.

Wat is de beste manier om rijkdom op te bouwen? Beleg in een gevarieerde selectie van kwaliteitsbedrijven en houd ze voor de lange termijn, idealiter ongeveer 20 spelers of meer gedurende ten minste tien jaar. Na verloop van tijd kunnen ze toprendementen opleveren en u op weg helpen naar financiële vrijheid.

Maar maak je geen zorgen: je hoeft niet meteen 20 aandelen te kopen. Je kunt er hier en daar een paar oppikken en je portefeuille geleidelijk aanvullen op basis van je budget. Beleggen doe je je hele leven lang, dus je hebt genoeg tijd om een succesvolle portefeuille op te bouwen en ervan te profiteren.

Dus waar moet je beginnen? Of je nu een nieuwe of een doorgewinterde belegger bent, het is altijd een goed idee om een paar bedrijven op te pikken die “gemakkelijke” vermogensopbouwers zijn. Hiermee bedoel ik bedrijven die in de loop der tijd hun vermogen tot winstgroei en/of dividendgroei hebben bewezen, evenals spelers die veelbelovende vooruitzichten bieden. Laten we er eens drie bekijken die je nu aan je portefeuille kunt toevoegen.

1. Carnival

Carnival (CCL) had het moeilijk tijdens de eerste dagen van de pandemie toen het gedwongen werd om afvaarten stop te zetten, maar ’s werelds grootste cruiseoperator heeft laten zien dat het in staat is om te herstellen en te groeien. Dit is te danken aan het snijden in de kosten, het stroomlijnen van de activiteiten en het nemen van stappen om de winstgevendheid te bevorderen. Carnival heeft bijvoorbeeld oudere schepen die veel brandstof verbruiken uit de vaart genomen en vervangen door een zuinige vloot.

Tegelijkertijd is de vraag naar cruises en reizen in het algemeen teruggekeerd en Carnival heeft de impact hiervan gezien in recente winstrapporten. In het volledige jaar 2023 rapporteerde Carnival een omzet van 21,6 miljard dollar, een record. Het bedrijf ging ook het nieuwe jaar in met de best geboekte positie ooit vanuit prijs- en bezettingsstandpunt.

finviz dynamic chart for CCL

Carnival is ook begonnen met het afbetalen van schulden, waardoor deze met meer dan $ 4 miljard zijn gedaald ten opzichte van de piek begin vorig jaar. Nog beter is dat de aanhoudende stijging van de aangepaste vrije kasstroom van Carnival laat zien dat het bedrijf het in zich heeft om de schulden die het eerder tijdens de gezondheidscrisis heeft opgebouwd te blijven verlagen.

Ondertussen handelen de aandelen van Carnival in de buurt van hun laagste niveau ooit in verhouding tot de omzet, waardoor dit een geweldige koopkans is voor een speler die op termijn waarschijnlijk zal presteren op het gebied van winst en aandelen.

2. Coca-Cola

Coca-Cola (KO) heeft in de loop der tijd een gestage stijging van de aandelenkoers laten zien, maar het plaatje ziet er nog beter uit als we de prestaties inclusief dividenduitkeringen bekijken. Dit laat zien dat de 62% koerswinst over een decennium in feite een 123% stijging wordt als we het passieve inkomen meerekenen.

Coca-Cola kan je dus helpen je vermogen op te bouwen dankzij de jaarlijkse uitkeringen die het levert, ongeacht de prestaties van het aandeel tijdens dat specifieke jaar. En er is reden om aan te nemen dat het bedrijf de betalingen niet alleen zal voortzetten, maar ze jaar na jaar zal verhogen. Dat komt omdat Coca-Cola, als Dividend Koning, haar dividend al meer dan 50 jaar jaarlijks heeft verhoogd. Dit toont aan dat het belonen van aandeelhouders belangrijk is voor het bedrijf, dus het is redelijk om te verwachten dat Coca-Cola dit beleid zal voortzetten.

finviz dynamic chart for KO

De grootste producent van niet-alcoholische dranken ter wereld heeft ook de financiële kracht om ervoor te zorgen dat dit gebeurt, met meer dan $9,7 miljard aan vrije kasstroom.

Tot slot kun je er, dankzij Coca-Cola’s sterke merk en aanwezigheid in meer dan 200 landen en gebieden, op vertrouwen dat dit bedrijf ook zal presteren als het op winst aankomt. Zelfs in moeilijke economische tijden, zoals vorig jaar, bleef de winst stijgen.

Coca-Cola, dat wordt verhandeld voor 21x de verwachte winst, ziet er op dit moment dus uit als een geweldige waarde.

3. Costco

De aandelen van Costco (COST) zijn het afgelopen jaar met meer dan 40% gestegen, maar het is nog niet te laat om in te stappen in dit onstuitbare aandeel, ben waarschijnlijke vermogensopbouwer. Wat mij het meest aanspreekt aan Costco is het bedrijfsmodel, dat een lidmaatschapssysteem omvat. Dit zorgt ervoor dat Costco inkomsten genereert voordat je zelfs maar een voet in een van de magazijnen zet om boodschappen te doen.

En lidmaatschappen hebben een hoge marge voor Costco omdat er geen kosten zijn voor het kopen, vervoeren en opslaan van artikelen. Dit betekent dus dat Costco meer winst genereert uit lidmaatschapsgeld dan uit de verkoop van kruidenierswaren en algemene artikelen in zijn magazijnen. Nog meer goed nieuws is dat leden hun lidmaatschap gestaag hebben verlengd met een percentage van meer dan 90%, zowel in de VS als internationaal.

finviz dynamic chart for COST

Tot slot blijft Costco zijn lidmaatschappen op executive of hoger niveau uitbreiden, die nu ongeveer 46% van het totale aantal lidmaatschappen en meer dan 73% van de wereldwijde omzet vertegenwoordigen.

Ondertussen hebben de leden gezorgd voor een gestage groei van de winst – in de miljarden dollars per jaar – bij Costco. Tot slot betaalt de warenhuisgigant niet alleen dividend, maar heeft hij beleggers in 11 jaar tijd ook vijf speciale dividenden aangeboden. Dus ook al wordt Costco verhandeld tegen 46x de verwachte winst, het is de premie waard voor wie op zoek is naar een potentiële vermogensopbouwer.