Bullmarkt Bullmarkt

Een nieuwe bullmarkt is begonnen, een onstuitbaar aandeel.

  • De S&P 500 noteerde in januari een nieuwe all-time high en bevestigde daarmee de bullmarkt die in oktober 2022 begon.
  • Amerikaanse bedrijven rapporteren hun laatste financiële resultaten en die dragen bij aan het vertrouwen van beleggers.
  • De aandelen van Tenable schoten omhoog na het nieuws over de recente resultaten, maar het bedrijf wordt nog steeds verhandeld met een flinke korting op sommige van zijn cyberbeveiligingsconcurrenten.

Dit cyberbeveiligingsaandeel lijkt een koopje vergeleken met sommige concurrenten.

De S&P 500 noteerde in januari voor het eerst sinds eind 2021 een nieuwe all-time high. Het bereiken van deze nieuwe hoogste notering markeerde de laatste stap die nodig was om de bullmarkt te bevestigen die begon toen de index in oktober 2022 zijn bodem bereikte, na een brutale duik van 24% in het berengebied.

De bredere markt profiteert ook van het winstseizoen, nu de meeste Amerikaanse bedrijven hun financiële resultaten voor het vierde kwartaal van 2023 (eindigend op 31 december) rapporteren. Er zijn veel positieve resultaten, vooral in de technologiesector, wat het vertrouwen van beleggers heeft versterkt.

De toonaangevende cyberbeveiligingsleverancier Tenable (TENB) publiceerde zijn Q4-rapport na sluiting van de markt op 6 februari en het aandeel maakte meteen een sprong van 9% in de nabeurshandel. Dit is waarom het nog niet te laat is voor beleggers om aandelen van deze cyberspecialist te kopen.

Tenable is toonaangevend op het gebied van kwetsbaarhedenbeheer

De specialiteit van Tenable is proactieve cyberbeveiliging, met name het beheer van kwetsbaarheden. Het Nessus-platform is de meest gebruikte tool voor het beheer van kwetsbaarheden in de cyberbeveiligingsindustrie, met meer dan 2 miljoen downloads. Het is ook het meest nauwkeurig en het heeft meer dekking dan welke concurrent dan ook, omdat het bescherming biedt tegen meer dan 82.000 veelvoorkomende kwetsbaarheden en blootstellingen.

Nessus scant apparaten, besturingssystemen en cloudnetwerken actief op zoek naar zwakke plekken, zodat een organisatie deze kan verhelpen voordat een kwaadwillende er misbruik van maakt.

Tenable heeft zijn succes gebruikt om uit te breiden naar andere segmenten van de industrie. Het bedrijf biedt nu specifieke tools voor cloudbeveiliging, identiteitsbeveiliging en beheer van aanvalsoppervlakken (dat helpt bij de bescherming van alle bedrijfsmiddelen die met internet te maken hebben).

De opkomst van cloud computing betekent dat meer bedrijven online werken dan ooit tevoren, waardoor ze worden blootgesteld aan bedreigingen die overal vandaan kunnen komen en op elk moment van de dag of nacht kunnen toeslaan.

De kosten van het achterwege laten van cyberbeveiliging stijgen omdat elke branche, van bankieren tot productie, afhankelijk is van de cloud. Zo heeft 82% van de autofabrikanten in een periode van 12 maanden ten minste vier uur ongeplande uitvaltijd ondervonden – tegen een kostprijs van $22.000 per minuut.

Eind 2022 lanceerde Tenable een nieuw platform met de naam Tenable One. Het verpakt alle beste producten van het bedrijf om een oplossing te bieden voor organisaties die online werken. In de Q4 conference call met investeerders zei het management dat het platform bedrijven helpt hun cyberbeveiligingssoftware te consolideren; met andere woorden, ze dumpen gefragmenteerde stacks ten gunste van het allesomvattende Tenable One aanbod.

Het management zei ook dat Tenable One al 20% van de nieuwe contracten voor zijn rekening neemt, dus het in gebruik name is snel gegaan.

Grote organisaties trekken massaal naar Tenable voor hun cyberbeveiligingsbehoeften

Tenable heeft wereldwijd meer dan 40.000 zakelijke klanten. In het vierde kwartaal kwamen er 597 nieuwe klanten bij, een stijging van 1,5%. Tenable vertelde investeerders dat het in het vierde kwartaal 156 nieuwe zescijferige klanten toevoegde, waarmee het totaal op 1.721 kwam. Dat was een stijging van 21% op jaarbasis in het aantal bedrijven dat jaarlijks minstens $100.000 uitgeeft aan zijn platforms.

Met andere woorden, het bedrijf neemt veel sneller grote organisaties met hoge uitgaven over dan gewone klanten, wat laat zien hoe belangrijk cyberbeveiliging is geworden voor bedrijven met complexere activiteiten.

Deze toegevoegde klanten stuwden Tenable’s jaaromzet naar een recordhoogte van 798,7 miljoen dollar in 2023. Dat cijfer steeg met 17% ten opzichte van 2022 en lag ruim boven de eerdere prognose van het bedrijf van 791,4 miljoen dollar.

Tenable’s leidraad suggereert dat de omzet in 2024 zou kunnen uitkomen op $905 miljoen, wat een groei zou betekenen van 13% ten opzichte van 2023. Dat is een vertraging, maar het bedrijf probeert winstgevendheid te bereiken door de kosten te beheersen, wat betekent dat het de uitgaven aan op groei gerichte posten zoals marketing moet matigen.

Zo stegen de totale operationele kosten van Tenable in 2023 slechts met 12%, een tempo dat lager ligt dan de omzetgroei. Daardoor kon het nettoverlies van het bedrijf met 14% krimpen (tot 78,2 miljoen dollar, tegen 92,2 miljoen dollar in 2022).

Dat gezegd hebbende, na verwijdering van eenmalige en niet-kaskosten, leverde Tenable een netto-inkomen van $97,1 miljoen. De meeste analisten beschouwen dat niet als “echte” winstgevendheid, maar het was een indrukwekkende stijging van 119% ten opzichte van 2022, dus het bedrijf boekt zeker vooruitgang.

finviz dynamic chart for TENB

Waarom Tenable aandelen nu een koopje zijn

Zoals al eerder vermeld, stegen de aandelen van Tenable direct na de recente financiële resultaten met 9%. Het bedrijf wordt nu gewaardeerd op $6,1 miljard en op basis van de omzet van $798 miljoen in 2023 worden de aandelen verhandeld tegen een koers/verkoopverhouding (P/S) van 7,6.

Dat is ongelooflijk goedkoop vergeleken met andere aandelen in de cyberbeveiligingsindustrie. De aandelen van CrowdStrike hebben een P/S-verhouding van 25,5 — dat is 3 keer hoger dan de P/S-verhouding van Tenable. Palo Alto Networks aandelen worden verhandeld tegen een P/S-verhouding van 16,2, waardoor het tweemaal zo duur is als Tenable volgens die metriek.

CrowdStrike en Palo Alto worden algemeen beschouwd als de leiders in de cyberbeveiligingsindustrie, en beide bedrijven laten hun omzet sneller groeien dan Tenable (hoewel de omzet van Palo Alto in het laatste kwartaal met 20% steeg, dus Tenable zit er niet ver naast).

Ondanks het feit dat Tenable een tragere groei voorspelt in 2024, heeft het bedrijf bewezen dat het de verwachtingen kan overtreffen, en als extra bonus komt het dichter bij winstgevendheid. Bovendien gelooft het bedrijf dat de markt in 2027 meer dan $ 33 miljard zal bedragen, dus het heeft nog maar net de oppervlakte van zijn mogelijkheden bereikt.

Met deze dingen in gedachten denk ik dat Tenable geleidelijk de P/S-waarderingskloof met haar concurrenten zou moeten dichten, en dat vertaalt zich in een stijging van de aandelenkoers.