Is DocuSign koopwaardig?

  • DocuSign is een fundamenteel solide bedrijf met vraagtekens bij de groei op de lange termijn.
  • Adobe is een concurrent om in de gaten te houden.
  • Een geruchtmakende buyout maakt het moeilijk om DocuSign als een goede investering te zien.

Beleggers kunnen het potentiële overnamedrama van DocuSign misschien beter vanaf de zijlijn volgen.

Het e-handtekeningenbedrijf DocuSign (DOCU) is een populair aandeel, dat de afgelopen drie maanden met meer dan 40% is gestegen. Dat valt samen met een bredere rally in techaandelen, maar er zou een onderliggende brandstof kunnen zijn voor de stijging van DocuSign.

Er gaan geruchten over een mogelijke overname. Dit zou kunnen betekenen dat beleggers het aandeel opkopen in afwachting van een deal tegen een hogere prijs dan de huidige waardering.

Dat maakt het aandeel speculatiever en zou investeerders moeten doen aarzelen voordat ze met beide voeten in Docusign springen. Dit is wat je moet weten.

Wat DocuSign aandelen beleggers zou kunnen bieden

DocuSign was een pandemische sensatie toen lockdowns de hele zakenwereld van de ene op de andere dag naar e-handtekeningen dreven. Het bedrijf kende een aanzienlijke groeispurt en verwierf ongeveer 75% van de markt voor e-handtekeningen, volgens onderzoek van Deloitte. De omzetgroei van DocuSign is echter afgenomen sinds de pandemie en het wordt steeds moeilijker om DocuSign als een groeibedrijf te bestempelen.

Desalniettemin bevindt het bedrijf zich op dit moment in een vrij solide financiële positie. DocuSign realiseert een jaaromzet van $2,7 miljard met een brutomarge van bijna 80%. Dat vertaalt zich in een solide winst, die volgens analisten het fiscale jaar 2024 (eindigend in januari 2024) zal afsluiten op $ 2,87 per aandeel. Dat waardeert het aandeel op 20 keer de winst, een zeer redelijk prijskaartje als het snel genoeg kan groeien om op termijn ergens rond de 10% winstgroei te realiseren.

finviz dynamic chart for DOCU

Het bedrijf heeft internationale groeimogelijkheden om dat te realiseren. Op dit moment is de internationale omzet slechts een kwart van de totale omzet, en dat cijfer groeide in het derde kwartaal met 18% ten opzichte van 2022, dus dat is beter dan het bedrijf als geheel.

DocuSign lijkt geen slecht bedrijf, dus waarom zouden beleggers het aandeel mijden?

Er zijn twee rode vlaggen waar je op moet letten.

1. DocuSign kan moeite hebben om zijn marktaandeel te beschermen

DocuSign is vandaag de dag marktleider, maar het is een kleine vis in een grote en meedogenloze zee van zakelijke softwarebedrijven. Onder hen is Adobe, dat vele malen groter is dan DocuSign en een concurrerend product aanbiedt in de vorm van Adobe Sign, dat het samen met zijn Document Cloud software verpakt.

Adobe maakte onlangs zijn winstcijfers voor het vierde kwartaal bekend en meldde dat de omzet voor Document Cloud met 17% j-o-j steeg tot 721 miljoen dollar. Als je dat getal op jaarbasis berekent, is het ongeveer hetzelfde als de jaaromzet van DocuSign dus een cijfer van vergelijkbare grootte dat twee keer zo snel groeit zou opmerkelijk kunnen zijn. Document Cloud is meer dan alleen Adobe Sign, dus het succes van Adobe is niet noodzakelijk een directe weerspiegeling van DocuSign, maar het is wel iets dat investeerders in de gaten moeten houden in de toekomst.

De zorg op lange termijn zou moeten zijn of DocuSign zijn kernproduct voor e-handtekeningen voldoende kan uitbreiden om te rechtvaardigen dat klanten het houden in plaats van e-handtekeningen te consolideren in de vele andere aanbiedingen van Adobe.

2. Geruchten over overnames hebben een donkere wolk over het aandeel geworpen

De timing van de rally van DocuSign maakt het een uitdaging om uit te zoeken wat precies de drijfveer is. De bredere markt rallyde tot eind 2023 en begon het nieuwe jaar sterk. Rond de tweede week van januari werd echter bekend dat twee participatiemaatschappijen, Bain Capital en Hellman & Friedman, met elkaar in concurrentie waren om het bedrijf te kopen.

Een potentiële overname veroorzaakt vaak een koopwoede voor een aandeel omdat beleggers verwachten dat een overnamebod een premie zal hebben ten opzichte van de huidige aandelenprijs, en soms is het behoorlijk hoog. Meestal moet de koper meer betalen dan de marktprijs voor het bedrijf. Anders zouden de aandeelhouders van het bedrijf niet gemotiveerd zijn om voor een verkoop te stemmen.

Zonder een duidelijke verklaring voor de rally wordt het aandeel potentieel riskanter. Stel bijvoorbeeld dat DocuSign niet gekocht wordt. Beleggers die het aandeel alleen hebben gekocht om te profiteren van een verkoop zouden hun aandelen waarschijnlijk verkopen. Dat is belangrijk, want met een aandelenstijging van 40% in drie maanden kan de daling steil zijn als duidelijk wordt dat DocuSign niet zal verkopen.

Kopen beleggers een aandeel omdat ze in het bedrijf geloven, of is het een handel om snel winst te maken? Dat is een persoonlijke beslissing, maar het is vaak geen goed idee om van een belegging een handel te maken of van een handel een belegging.

Bij DocuSign is het op dit moment moeilijk te zeggen wat wat is.