StoneCo StoneCo

Is het aandeel StoneCo nu Koopwaardig?

  • StoneCo biedt een breed scala aan oplossingen voor kleine bedrijven in Brazilië en groeit snel.
  • Het heeft moeilijkheden in zijn kredietactiviteiten overwonnen en rapporteerde een sterke winstgevendheid.
  • Er is nog steeds veel risico, maar voor sommige beleggers weegt het potentieel zwaarder.

Dit Warren Buffett aandeel is niet typisch.

Warren Buffett en zijn team bij Berkshire Hathaway staan bekend om hun waardebenadering van beleggen. Dus als ze voor iets anders kiezen, moeten beleggers zeker opletten.

Berkshire Hathaway nam een positie in de Braziliaanse fintech StoneCo (STNE) toen het in 2018 naar de beurs ging. Het is 42% gedaald sinds de beursintroductie (IPO) en 80% van de hoogste koersen.

Heeft Buffett een fout gemaakt? Als hij dat doet, aarzelt hij niet om te verkopen. Maar Berkshire Hathaway houdt voet bij stuk. Is het aandeel StoneCo vandaag een koopje?

Niet een typisch Buffett aandeel

StoneCo is een jong en snelgroeiend bedrijf dat betaal- en beheeroplossingen biedt aan kleine en middelgrote bedrijven, zoals Block en PayPal doen in de VS. Dit is een verschil met het standaardbedrijf van Buffett dat blue chip, gevestigd en trager groeiend is.

StoneCo heeft de afgelopen drie jaar een relatief stabiele en hoge omzetgroei laten zien.

Het management ziet enorme kansen en verfijnt zijn missie om software, hardware en diensten aan te bieden om micro-, kleine en middelgrote bedrijven te helpen groeien.

De ontwikkeling van een breder scala aan diensten genereert hogere inkomsten tegen lagere kosten, waarbij meer klanten tekenen voor meer producten. Voor micro-ondernemingen: meestal gedefinieerd als ondernemingen met minder dan 10 werknemers, trekken de eenvoudige oplossingen van StoneCo klanten aan die behoefte hebben aan snelle, gebruiksvriendelijke diensten tegen een lage prijs. Deze oplossingen zijn ook goedkoop voor StoneCo, omdat ze volledig digitaal zijn en weinig maatwerk bieden.

De Stone- en Lynx-producten voor grotere klanten zijn merchant- en betalingsverwerkingsproducten met meer maatwerk, en ze trekken bedrijven aan die het brede scala aan diensten waarderen die beschikbaar zijn in een complete oplossing.

StoneCo heeft ook krediet- en bankproducten waarmee bedrijven al hun financiële behoeften op één plek kunnen regelen. Naarmate het bedrijf marktaandeel verovert, vooral onder grotere bedrijven, verwacht het dat het totale betalingsvolume de komende jaren een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 13% zal hebben.

In het derde kwartaal van 2023 steeg het aantal klanten voor zakelijke betalingen met 42% op jaarbasis en het aantal klanten voor bankieren verdrievoudigde tot 1,9 miljoen.

De weg wordt eindelijk gladder

Hoewel StoneCo snelle omzetstijgingen en sterke winsten rapporteert, heeft het bedrijf grote hobbels op zijn pad gekend.

Er waren grote problemen met de regelgeving die van invloed waren op het kredietproduct in 2021. StoneCo kreeg te maken met hoger dan verwachte wanbetalingspercentages en het kostte tijd om de kredietactiviteiten en het vertrouwen van investeerders weer op te bouwen.

Deels als reactie op de zakelijke problemen was er een zeer groot verloop in het management. Dat was nodig om het bedrijf weer op de rails te krijgen, maar het brengt ook zijn eigen volatiliteit met zich mee. StoneCo veranderde van een snelgroeiend bedrijf met rooskleurige vooruitzichten in een risicovol bedrijf.

finviz dynamic chart for STNE

Onder het nieuwe management lijkt het bedrijf zich te stabiliseren. Het aangepaste netto-inkomen verviervoudigde jaar op jaar in het vierde kwartaal, met een marge die steeg van 4,3% naar 13,9%, en het bedrijf heeft drie kwartalen op rij netto-inkomen gerapporteerd onder algemeen aanvaarde boekhoudprincipes. Het management verwacht dat de aangepaste netto-inkomsten tot 2027 een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 31% zullen hebben.

Het aandeel lijkt een mogelijke koop voor sommige beleggers

Tegen de huidige prijs wordt het aandeel StoneCo verhandeld tegen een ongelooflijk goedkope eenjarige koers-winstverhouding.

Er zijn volop kansen voor het bedrijf en het slaagt er goed in om de problemen op te lossen. Ondanks de uitdagingen heeft het bedrijf ook een sterke omzetgroei weten vast te houden, wat het argument versterkt dat het een sterke marktleider is. Maar het heeft zijn vooruitgang nog niet lang genoeg volgehouden om als laag risico te worden beschouwd.

Als u risico’s wilt nemen, kunt u overwegen om een kleine positie in StoneCo in te nemen. Als u dat niet doet, wilt u het misschien op uw watchlist houden.