Tesla Tesla

Is Tesla een koopwaardig aandeel?

  • De omzetgroei van Tesla is tot stilstand gekomen en de winstgevendheid heeft een klap gekregen.
  • Zelfs nu het aandeel daalt, zien de aandelen er nog steeds duur uit.
  • Investeerders die vandaag aandelen kopen, hopen dat nieuwe projecten op een dag veel geld zullen opleveren.

Beleggers moeten de uitdagingen op korte termijn afwegen tegen de lange termijn doelstellingen van dit innovatieve bedrijf.

Als een van de meest waardevolle en innovatieve bedrijven ter wereld staat Tesla (TSLA) nooit echt in de schijnwerpers. Dus toen het bedrijf op 24 januari teleurstellende financiële resultaten voor het vierde kwartaal en 2023 rapporteerde, haalde de negatieve reactie van de markt de krantenkoppen.

Aandelen daalden de volgende dag met 12% en zijn op jaarbasis met 24% gedaald. Dit is een ongunstige trend, aangezien de Nasdaq Composite dit jaar tot nu toe met 6% is gestegen.

Is dit, nu ze even op adem komen, het juiste moment om aandelen te kopen van deze toonaangevende maker van elektrische voertuigen (EV)?

De worstelingen gaan door

Als je uitzoomt over de afgelopen tien jaar, is het moeilijk om niet enthousiast te raken over de spectaculaire groei van Tesla. De omzet is gestegen van $ 2 miljard naar $ 97 miljard en het aandeel is met meer dan 1300% gestegen. Het bedrijf verdient alle lof voor het introduceren van stijlvolle, technologisch geavanceerde en (enigszins) betaalbare EV’s bij een breder publiek. Het succes spoorde andere autofabrikanten aan om zwaar te investeren in dit soort auto’s.

Maar vorig jaar was er een die aandeelhouders hopen te vergeten. Ja, het aandeel is verdubbeld in 2023, maar dat verhult trends in het onderliggende bedrijf.

In het vierde kwartaal steeg de omzet met slechts 3%, waardoor de omzetgroei over het hele jaar uitkwam op 19%. Dat is een aanzienlijke vertraging ten opzichte van voorgaande jaren. Tesla krijgt het ook zwaar te verduren op het gebied van winstgevendheid. Zowel de brutomarge als de operationele marge krompen aanzienlijk in 2023.

Elon Musk, de uitgesproken oprichter en CEO van Tesla, geeft terecht de macro-economische omgeving de schuld van de problemen van zijn bedrijf. Met name de hogere rentetarieven zouden consumenten wel eens twee keer kunnen doen nadenken voordat ze een nieuwe auto kopen. En dit is geen positieve ontwikkeling wanneer de VS nog steeds te maken heeft met inflatiedruk. Tesla zag zich dus genoodzaakt om de prijzen te verlagen.

Krappere macro-economische omstandigheden in de komende jaren kunnen het nieuwe normaal zijn

finviz dynamic chart for TSLA

Premie betalen voor beloftes

Hoewel Tesla-aandelen momenteel 54% onder hun hoogste koers van november 2021 staan, zien ze er nog steeds duur uit. Met een koers-winstverhouding van 43,5 profiteert Tesla van het feit dat het een “story stock” is.

Tesla moet nog volledig autonoom kunnen rijden, waarbij geen menselijke tussenkomst nodig is. De hoop is dat deze doorbraak, als die er komt, Tesla kan helpen om een wereldwijde vloot van zelfrijdende taxi’s te exploiteren. De bekende techbelegger Cathie Wood is optimistisch over het inkomstenpotentieel van robot taxi’s op de lange termijn.

Robotica is een ander gebied waarin Tesla een leider zou kunnen zijn. Misschien heb je foto’s gezien van Optimus, de humanoïde robot waarvan het bedrijf hoopt dat hij de autoproductie op de fabrieksvloer een boost kan geven. Musk wil deze robots aan andere bedrijven verkopen.

“Het is verreweg de meest geavanceerde humanoïde robot die waar ook ter wereld wordt ontwikkeld,” zei Musk tijdens de Q4 2023 van de winstvergadering van het bedrijf. “Ik denk dat we een goede kans hebben om volgend jaar een aantal Optimus-eenheden te verschepen.”

Misschien een minder ambitieuze strategie: Musk zegt dat Tesla werkt aan een goedkopere auto om toe te voegen aan het assortiment, met een prijskaartje van 25.000 dollar. Het lijdt geen twijfel dat dit een massabasis van consumenten zou aanspreken. Het doel is om dit in 2025 te introduceren, maar gezien de staat van dienst van het bedrijf zou het me niet verbazen als de lancering wordt uitgesteld.

Als je gelooft dat deze dingen ooit werkelijkheid zullen worden, dan is het kopen van aandelen misschien een goede beslissing voor jou. De hoop om deze doelen te bereiken, met de bijbehorende veel hogere inkomsten in de toekomst, is de enige reden die het betalen van deze waardering rechtvaardigt.

Als je meer getemperde verwachtingen hebt, zoals ik, is het waarschijnlijk een slimme zet om de aandelen voorlopig links te laten liggen. De volatiliteit van de aandelenmarkt zou in de toekomst betere koopkansen moeten bieden.