Upstart Upstart

Is Upstart een miljonairmaker?

  • De laatste resultaten van Upstart laten zien dat het bedrijf blijft worstelen met hogere rentetarieven.
  • Het management verdient lof voor de ontwikkeling van een innovatief AI-gestuurd leenplatform.
  • Er is veel onzekerheid over de vooruitzichten van Upstart op de lange termijn.

De aanhangers van het aandeel hopen op een herhaling van de monumentale stijging in 2021.

Het vierde kwartaal van 2023 was opnieuw een teleurstellend kwartaal voor Upstart (UPST). Het bedrijf rapporteerde een omzet van $140 miljoen, een daling van 4% op jaarbasis. Wat nog zorgwekkender is, is het nettoverlies, dat $42,4 miljoen bedroeg in de periode van drie maanden die eindigde op 31 december.

De aandelen worden verpletterd en zijn sinds het rapport met 25% gedaald. Sommige risicovolle beleggers hebben echter nog steeds goede hoop als het gaat om het worstelende bedrijf en zijn vooruitzichten op de lange termijn.

Kan dit fintech aandeel, dat momenteel 93% van zijn piekkoers af is, beleggers miljonair maken?

Grotere onzekerheid voor Upstart

Nu de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) in volle gang is, is het bemoedigend om te weten dat Upstart al lang bezig is met deze revolutionaire technologie in zijn eigen bedrijf. Het bedrijf maakt gebruik van de kracht van AI en machine learning om zijn modellen te trainen om het risicoprofiel van consumenten beter te analyseren wanneer ze een lening aanvragen. Door te kijken naar 1.600 verschillende variabelen heeft Upstart een systeem ontwikkeld dat een completer inzicht kan krijgen in het vermogen van een individu om terug te betalen.

Het management prijst de nauwkeurigheid van zijn AI-gebaseerde leenplatform, met gegevens die aantonen dat het het aantal leningen dat zijn meer dan 100 leenpartners kunnen goedkeuren kan verhogen en wanbetalingspercentages aanzienlijk kan verlagen. Dit is een winnende oplossing voor elke belanghebbende.

Op jaarbasis bedraagt het totale bedrag aan leningen voor particulieren, auto’s, kleine bedrijven en huizen in de VS meer dan $3 biljoen. Met slechts $36 miljard aan leningen in zijn geschiedenis als bedrijf, heeft Upstart een zeer klein deel van wat de leidinggevenden geloven dat zijn totale adresseerbare markt is.

Een baanbrekend, op technologie gericht product, gekoppeld aan een grote kans in de sector, lijkt het perfecte recept voor monsterrendement voor aandeelhouders. Maar zo eenvoudig is het niet.

finviz dynamic chart for UPST

Uiteindelijk is Upstart afhankelijk van een sterke vraag van leners naar leningen en de bereidheid en het vermogen van financiële instellingen om leningen te verstrekken. Wanneer het monetaire beleid losjes is en de rentetarieven laag worden gehouden, zoals in de VS het grootste deel van de afgelopen 15 jaar en tijdens het dieptepunt van de pandemie, presteert Upstart extreem goed.

Echter, krappere economische omstandigheden hebben de ware kleuren van het bedrijf onthuld. Dit is een zeer cyclische onderneming. De omzet van Upstart daalde met 1% in 2022 en met 39% in 2023. En in die acht kwartalen rapporteerde het bedrijf een cumulatief nettoverlies van 349 miljoen dollar.

Beleggers zouden financieel gezonde bedrijven moeten willen bezitten die in een gezond tempo groeien en tegelijkertijd consistent positieve netto-inkomsten produceren. Vanwege zijn macrogevoeligheid voldoet Upstart bij lange na niet aan deze beschrijving. Dat voegt extreme onzekerheid toe op de lange termijn.

Belangrijke variabelen om te weten

Vanaf hun eerste beursgang in december 2020 tot hun hoogste punt in oktober 2021 stegen de Upstart-aandelen met meer dan 1.200%. De market cap van het bedrijf overschreed $ 30 miljard, ver boven de huidige waardering van $ 2,3 miljard. Natuurlijk was dit tijdens een razende bullmarkt die veel tech groeiaandelen naar nieuwe hoogten tilde.

Bullish beleggers hopen dat Upstart ooit weer op dit niveau kan komen. Als alles goed gaat met het bedrijf op de lange termijn, dan kunnen beleggers uiteindelijk veel winnen. Maar ik denk dat er gewoon te veel onzekerheid is als we vooruit kijken.

Ondanks het enorme potentieel, denk ik op basis van de feiten zoals ze er nu uitzien, niet dat Upstart een slimme investering is. Dus ik acht de kans dat het een miljonairmaker wordt erg klein.