JD.com JD.com

JD.com: Stieren vs. Beren

  • Dankzij het geïntegreerde model heeft JD meer controle over de klantervaring en kostenreductie.
  • De Chinese e-commerce gigant heeft bewezen een succesvolle incubator te zijn voor nieuwe bedrijven.
  • Maar de groei van JD is vertraagd en investeerders moeten de risico’s van investeren in Chinese bedrijven afwegen.

JD’s aandelen zijn niet voor bangeriken.

JD.com (JD) is een controversieel aandeel. Stieren zien het bedrijf graag vanwege zijn solide groei in de afgelopen jaren, aangedreven door zijn Amazon-achtige bedrijfsmodel. Beren maken zich echter zorgen over de duurzaamheid van de groei, vooral door de toenemende concurrentie in de Chinese e-commerce-industrie.

Hier is een diepgaande duik in de argumenten van beide kanten om beleggers te helpen een beter geïnformeerde beslissing te nemen over JD.com.

Wat de stieren goed vinden aan JD.com

JD is een solide groeibedrijf, met een omzetstijging van 24% per jaar van 2017 tot 2022. Hoewel veel redenen hebben bijgedragen aan het succes, heeft het unieke bedrijfsmodel aanzienlijk bijgedragen.

Ten eerste richt JD zich op het verkopen van laaggeprijsde producten en het snel leveren ervan aan klanten. Het heeft ook een geïntegreerd bedrijfsmodel (eigen opslag en logistiek), waardoor het de hele gebruikerservaring van begin tot eind kan controleren. Deze aanpak is weliswaar kapitaalintensief, maar stelt JD in staat om efficiënter te werken en lagere kosten per eenheid te maken, waardoor JD zijn klanten nog beter lage prijzen kan bieden.

Tevreden klanten blijven op hun beurt langer bij het bedrijf en geven na verloop van tijd meer geld uit op het platform van JD. Een groeiend bedrijf geeft JD geleidelijk de schaalgrootte om de kosten per eenheid verder te verlagen en de besparingen door te geven in de vorm van lagere verkoopprijzen, wat resulteert in een opwaartse spiraal van lagere kosten per eenheid, lagere verkoopprijzen en een hoger verkoopvolume.

Naast zijn e-commercebedrijf heeft JD ook bewezen een succesvolle incubator te zijn voor nieuwe ondernemingen, door succesvolle bedrijven op te zetten in onder andere logistiek, gezondheidszorg en fintech. Dit draaiboek biedt flexibiliteit en kansen voor JD om zijn ongebruikte kapitaal te gebruiken om zijn groeimotor te ondersteunen.

En ondanks de solide staat van dienst van het bedrijf, zijn de aandelen van JD gedisconteerd ten opzichte van de concurrentie. De aandelen van JD worden bijvoorbeeld verhandeld tegen een koers-winstverhouding van 10, terwijl de aandelen van Pinduoduo tegen een koers-winstverhouding van 28 worden verhandeld. Kortom, de stieren beweren dat het kopen van JD’s aandelen vandaag een opwaarts potentieel biedt zonder het bijbehorende neerwaartse risico.

finviz dynamic chart for JD

Wat de beren niet goed vinden aan JD.com

De stieren zouden kunnen wijzen op de solide groeiprestaties van JD. De beren denken echter dat JD zijn beste groeiperiode voorbij is. JD is al een gigantisch bedrijf, dat in 2022 ongeveer 1.046 miljard yuan ($ 151,7 miljard) aan inkomsten genereert. Voor bedrijven met een omzet van meer dan 100 miljard dollar is het een uitdaging om in hoog tempo te blijven groeien.

Bovendien moet JD opboksen tegen zijn grotere concurrenten zoals Alibaba en opkomende concurrenten zoals Pinduoduo en Douying. Deze krachten zullen waarschijnlijk een negatieve invloed hebben op de groeiambities van JD op de lange termijn, en er zijn al eerste tekenen dat dit gebeurt.

JD boekte bijvoorbeeld een weinig inspirerende omzetgroei van 2% in het derde kwartaal van 2023. Erger nog, de e-commerce activiteiten van het vlaggenschip daalden met 1%, een enorme vertraging ten opzichte van de historische dubbelcijferige groeipercentages. Hoewel het nog te vroeg is om te beslissen of een dergelijke vertraging tijdelijk of permanent is, zal het e-commercebedrijf onder enorme druk komen te staan om zijn historische groeitraject te hervatten.

Naast de eigen problemen van JD wijzen de beren op de algemene risico’s van investeren in Chinese bedrijven. Lage transparantie, culturele verschillen en politieke risico’s hebben beleggen in Chinese aandelen riskant gemaakt voor buitenlandse beleggers. Het helpt ook niet dat de relatie tussen de VS en China de afgelopen jaren is verslechterd, wat nog een laag van onzekerheid toevoegt aan het investeren in Chinese bedrijven.

Kortom, de beren denken dat de aandelen van JD weliswaar goedkoop zijn, maar niet voor niets.

Wat het betekent voor beleggers

Zowel de Stieren als de Beren hebben een goede reden om hun standpunt over JD.com te handhaven. Hoewel het bedrijf in het verleden een solide groei heeft laten zien, heeft het nu te maken met hevige concurrentie van branchegenoten, wat de recente groei heeft beïnvloed.

Hoewel de recente koersdaling ertoe heeft geleid dat het aandeel wordt verhandeld op spotprijsniveaus, moeten beleggers zich comfortabel voelen met de risico’s van beleggen in Chinese bedrijven, wat nog een laag van onzekerheid creëert.

Over het geheel genomen is JD een zeer onzekere belegging die goede rendementen kan opleveren als het bedrijf zijn zwakke prestaties verbetert. Beleggers moeten echter een hoge risicobereidheid hebben om het aandeel te bezitten.