Kan het aandeel Royal Caribbean in 2024 weer verdubbelen?

  • Royal Caribbean boekte donderdag een beter dan verwachte aangepaste winst.
  • De cruisemaatschappij wordt verhandeld voor slechts 13 keer de verwachte winst, maar mikt op een groei van ten minste 40% in 2024.
  • Royal Caribbean produceerde in 2023 ruwweg het dubbele van de $3,00 tot $3,60 per aandeel die het aanvankelijk voorspelde.

De snelgroeiende cruisemaatschappij is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld.

Een van de populairste sectoren voor beleggers vorig jaar waren cruisemaatschappij aandelen. Royal Caribbean Cruises (RCL) ging aan kop met een stijging van 162% in 2023.
Rivalen Carnival (CCL) en Norwegian Cruise Line Holdings (NCLH) stegen respectievelijk 130% en 64%.

Het is niet moeilijk om te begrijpen waarom de toonaangevende exploitanten van recreatieve zeereizen vorig jaar een grote opleving kenden. In tegenstelling tot andere toeristische transportsegmenten die met minimale stilstand weer op gang kwamen, werden cruisemaatschappijen meer dan een jaar lang stilgelegd door overheidsbeperkingen als gevolg van de pandemie. Het was een geleidelijk proces om weer op snelheid te komen en Royal Caribbean zou 10 achtereenvolgende kwartalen verlies lijden.

finviz dynamic chart for RCL

De zeeën zijn nu veel uitnodigender. Alle drie de spelers hebben nu hun inkomstenrecords van voor de pandemie verbrijzeld. De toekomst ziet er net zo rooskleurig uit, want de boekingen voor aankomende afvaarten zijn nog nooit zo hoog geweest – en dat tegen hogere prijzen. De beren zullen aanvoeren dat de stijging van de aandelen de doorbraak voorbij schiet, maar laat de stieren genieten van hun overwinningsronde. Na de financiële update van Royal Caribbean op donderdagochtend is het niet uitgesloten dat het snelgroeiende aandeel van de cruisemaatschappij in 2024 opnieuw verdubbelt.

Respect voor de kroon

De op één na grootste cruisemaatschappij ter wereld boekte deze week gemengde resultaten over het vierde kwartaal. De omzet steeg met 28% naar $3,3 miljard, net iets minder dan de 29% jaar-op-jaar groei waar analisten op rekenden. Het is een heel stuk minder dan de 69% omzetstijging die Royal Caribbean produceerde tot en met de eerste drie kwartalen van 2023, en de zesde opeenvolgende periode van sterk vertragende inkomstengroei.

Dat is prima. De jaar-op-jaar vergelijkingen moesten kleiner worden naarmate de zaken weer normaliseerden. De echte groei vindt nu plaats aan de onderkant van de lijn, waar de winstgevendheid explosief is. De aangepaste winst van Royal Caribbean van $1,25 per aandeel maakte een tekort van een jaar geleden ongedaan. Het lag ook ruim boven de $1,13 per aandeel die Wall Street-professionals hadden voorspeld. Het overtreffen van verwachtingen is routine geworden voor Royal Caribbean tijdens haar herstel.

Dit zijn niet alleen consistente resultaten. De aangepaste winst overtreft de ramingen met dubbele cijfers. Omdat passagiers bereid zijn meer te betalen voor een ontsnapping op het water en Royal Caribbean de kosten in de hand kan houden, worden de marges veel groter dan analisten voorspellen. Het komende jaar ziet er goed uit.

De inkomsten zouden in een snel tempo moeten blijven stijgen. Royal Caribbean merkte donderdagochtend op dat de beste vijf afzonderlijke weken van boekingen in haar geschiedenis allemaal plaatsvonden sinds het vorige kwartaalverslag van drie maanden geleden. De bottom line blijft nog steeds de beste reden voor de aandelen om mogelijk opnieuw te verdubbelen in 2024.

Rustig vaarwater in het verschiet

Royal Caribbean heeft richtlijnen afgegeven voor het nieuwe jaar. Het ziet de aangepaste winst per aandeel klokken tussen $9,50 en $9,70 voor heel 2024, een stijging van 40% tot 43% ten opzichte van het afgelopen jaar. De analistenconsensus staat momenteel op $9,19 per aandeel. De netto cruisekosten exclusief brandstof zullen naar verwachting aanzienlijk dalen.

De aandelen worden verhandeld tegen slechts 13 keer het midden van de verwachte winst voor dit jaar. Dit lijkt behoorlijk goedkoop voor een bedrijf dat verwacht zijn winst te laten groeien op een tempo dat meer dan 3 keer dat veelvoud is. Als je dit op een meer verbazingwekkende manier wilt weergeven, Royal Caribbean begon vorig jaar met een handelskoers van slechts 5 keer de aangepaste winst die het nu voor dit jaar voorspelt.

Als je nog een mic drop wilt, een jaar geleden voorspelde Royal Caribbean voor 2023 slechts $3,00 tot $3,60 aangepaste winst per aandeel. Natuurlijk is het aandeel vorig jaar meer dan verdubbeld. Met het huidige momentum van “beat and raise” rapporten, zou het niet schokkend zijn als Royal Caribbean uiteindelijk een aangepaste winst van ruim boven de $10 per aandeel rapporteert in 2024.

Het aandeel mag dan enorme winsten hebben geboekt in 2023, maar de opwaartse winst blijft net zo groot als het record brekende schip Icon Of The Seas. Goede reis, investeerders.