Nvidia Nvidia

Nvidia-aandelen: Op weg naar $1.100?

  • De winst per aandeel van Nvidia voor het boekjaar 2024 steeg met bijna 600%.
  • De explosieve groei zal naar verwachting aanhouden in het eerste fiscale kwartaal.
  • Het is moeilijk om te voorspellen hoe de vraag naar Nvidia-producten er op de lange termijn uit zal zien.

Ondanks dat het tech-aandeel bijna 240% omhoogschiet in 2023 en meer dan 55% in 2024, denkt deze analist dat de aandelen de komende 12 maanden nog hoger kunnen stijgen.

Profiterend van de huidige hausse in kunstmatige intelligentie was halfgeleiderbedrijf Nvidia (NVDA) misschien wel het populairste aandeel op Wall Street in 2023. Nog indrukwekkender is dat het ook in 2024 een explosieve start maakt. Geholpen door een grote beweging hoger deze week, toen het bedrijf een groei van 265% op jaarbasis rapporteerde in de inkomsten van het fiscale vierde kwartaal, staan de aandelen op dit moment meer dan 55% hoger op jaarbasis.

Maar het gekke is: in reactie op de beter dan verwachte kwartaalresultaten van Nvidia hebben meer dan een dozijn analisten hun 12-maands koersdoelen voor het groeiaandeel verhoogd naar niveaus die veel hoger liggen dan waar de aandelen nu worden verhandeld. Sterker nog, verschillende analisten hebben hun koersdoelen voor het aandeel verhoogd naar niveaus van $1.000 of hoger.

Laten we eens kijken waarom sommige van de meest optimistische Nvidia-analisten op Wall Street zo enthousiast zijn.

finviz dynamic chart for NVDA

De weg naar $1.000 en meer

Een van de meest genoemde redenen voor analisten om optimistisch te zijn over het aandeel Nvidia na het laatste winstbericht is de prognose van het management. Het bedrijf zei dat het voor het eerste kwartaal een omzet verwacht van ongeveer $ 24 miljard, meer dan $ 2 miljard meer dan wat de analistenconsensus voorspelde.

KeyBanc analist John Vinh verhoogde zijn 12-maands koersdoel voor het aandeel van $740 naar $1.100. Zijn optimisme, net als analisten van Bernstein en Benchmark (analisten die hun koersdoel voor Nvidia-aandelen verhoogden naar $1.000 na het winstrapport), was gebaseerd op het ongelooflijke momentum van het bedrijf, dat blijkt uit de explosieve omzetgroei in het fiscale vierde kwartaal en de verwachtingen van het management voor het fiscale eerste kwartaal.

Vinh prees verder de stijgende omzet van het bedrijf in zijn datacenter. De inkomsten uit datacenters stegen met 27% per kwartaal en met maar liefst 409% op jaarbasis in het fiscale vierde kwartaal.

In de winstcijfers van het bedrijf over het fiscale vierde kwartaal zei Nvidia CEO Jensen Huang dat de vraag naar datacenterproducten uit verschillende sectoren kwam. “Ons datacenterplatform wordt gevoed door steeds diverser wordende drivers – vraag naar gegevensverwerking, training en inferentie van grote cloud-serviceproviders en GPU-specialisten, maar ook van bedrijfssoftware en consumenteninternetbedrijven,” legde Jensen uit. Zelfs de vraag vanuit de auto-industrie, de financiële dienstverlening en de gezondheidszorg “bevindt zich nu op een miljardenniveau”, voegde hij eraan toe.

Aandelen Nvidia zijn niet voor iedereen

Als je een verbluffend goed fiscaal vierde kwartaal combineert met de verwachtingen van het management voor een omzetstijging in het fiscaal eerste kwartaal van ongeveer $16,8 miljard op jaarbasis, dan is het gemakkelijk te begrijpen waarom analisten enthousiast zijn over het aandeel. Maar betekent dit dat beleggers nog steeds moeten instappen tegen de huidige prijs van het aandeel?

Natuurlijk, met Nvidia’s winst per aandeel in het fiscale jaar 2024 die met 586% stijgt naar $11,93, verdient het aandeel een hoge waardering. Sterker nog, de huidige koers-winstverhouding van 65 klinkt eigenlijk heel redelijk voor een aandeel waarvan de winst zo snel groeit.

Ondanks deze factoren die enige steun bieden aan de huidige waardering van het aandeel, is er één opdoemend punt van zorg dat beleggers alert zou moeten houden: Een groot deel van de vraag naar Nvidia’s datacenterproducten wordt gedreven door de toenemende belangstelling voor generatieve kunstmatige intelligentie (AI). Dit is niet alleen een nieuwe technologie die ongelooflijk moeilijk te voorspellen is, maar het is ook moeilijk om te weten hoe de verkooptrends eromheen eruit zullen zien nadat deze initiële vraaghausse op een bepaald moment in de toekomst afzwakt wanneer de industrie voor deze producten volwassen wordt.

Evenzo zou de concurrentie in de ruimte wel eens bedrevener kunnen blijken dan verwacht. Dit zou niet de eerste keer zijn dat Wall Street de concurrentie onderschat. Weinigen zouden 20 jaar geleden hebben geraden dat Intel uit de gratie zou vallen en in omvang voorbijgestreefd zou worden door meerdere concurrenten.

Op basis van de verwachtingen van Nvidia voor de inkomsten in het eerste kwartaal en de opmerkingen van het management tijdens de earnings call over een aantal belangrijke producten die beperkt blijven in de aanvoer, zijn er nog geen tekenen van een terugval in de verkoop aan de horizon. Maar dit is een risico waar beleggers zich bewust van moeten zijn.

Daarom moeten beleggers voorzichtig zijn bij het lezen van de rooskleurige 12-maands koersdoelen van analisten voor het aandeel en ervoor kiezen om hun eigen due diligence te doen en zich te richten op de lange termijn. Natuurlijk, misschien is het aandeel zijn huidige prijskaartje waard. Maar het is OK om aan de zijlijn te blijven staan als je onzeker bent over de toekomst van het bedrijf. Er zijn genoeg andere aandelen om te overwegen.