Palantir aandelen stijgen 25%

  • Palantir’s omzet over het vierde kwartaal en de verwachtingen voor de toekomst kwamen beter uit dan Wall Street had verwacht.
  • De softwaresuite Artificial Intelligence Platform van het bedrijf zorgt voor een indrukwekkende groei in de particuliere sector.
  • De sterke punten van Palantir op het gebied van AI en de veranderende samenstelling van de omzet wijzen erop dat het bedrijf in de toekomst sterke prestaties zal leveren.

Kunstmatige intelligentie zorgt voor grote winsten voor Palantir, en de aandelen van het bedrijf zouden nog veel ruimte kunnen hebben om te groeien.

Palantir Technologies (PLTR) publiceerde de winstcijfers over het vierde kwartaal na sluiting van de markt op maandag en leverde een omzet die de verwachtingen van de markt versloeg. De omzet van $608,4 miljoen beter uit dan de gemiddelde analistenschatting voor een omzet van $602,4 miljoen. Beleggers reageerden door massaal naar het aandeel te gaan, want de koers steeg dinsdag binnen het eerste uur na opening van de markt met meer dan 25%.

De combinatie van beter dan verwachte inkomsten en bemoedigende vooruitzichten zorgt voor een grote stijging van het aandeel in kunstmatige intelligentie (AI). De omzet van Palantir steeg met 20% op jaarbasis in het vierde kwartaal. De omzet steeg ook met 9% op kwartaalbasis. De resultaten waren aanzienlijk beter dan verwacht en ze zien er zelfs nog bemoedigender uit gezien de snel veranderende verkoopsamenstelling van het bedrijf.

Palantir’s overwinningen in de privésector wijzen op een opwindende toekomst.

De omzet van Palantir’s commerciële segment groeide met 32% ten opzichte van vorig jaar en bereikte $284 miljoen. Ondertussen stegen de inkomsten van Amerikaanse klanten uit de privésector met 70% ten opzichte van vorig jaar tot 131 miljoen dollar.

Palantir is begonnen met het leveren van software voor terrorismebestrijding aan klanten uit de publieke sector. Met $324 miljoen aan verkopen aan overheidsklanten is het segment publieke sector nog steeds goed voor ongeveer 53% van de totale omzet. Maar de verkoop aan klanten uit de privésector groeit veel sneller en investeerders zouden enthousiast moeten zijn over deze verschuiving.

Palantir’s particuliere sector zal binnenkort goed zijn voor de meerderheid van de omzet. Omdat de verkoop aan commerciële klanten veel sneller groeit dan de verkoop aan overheidsklanten, suggereert de verandering in de verkoopsamenstelling dat de totale omzetgroei zal blijven versnellen.

Veel van de sterke groei in de particuliere sector lijkt voort te komen uit het Artificial Intelligence Platform (AIP) van het bedrijf. De nieuwe softwaresuite werd in mei gelanceerd en kent een zeer sterke start.

finviz dynamic chart for PLTR

Palantir’s financiële prestaties blijven indruk maken.

Naast een beter dan verwachte omzetgroei boekte Palantir ook zeer indrukwekkende marges in het vierde kwartaal. Het bedrijf boekte een aangepaste operationele marge van 34%.

Ondertussen boekte de AI-marktleider 93 miljoen dollar netto-inkomsten, een stijging van ongeveer 200% op jaarbasis en goed voor een marge van ongeveer 15%. Deze prestatie markeerde het vijfde opeenvolgende kwartaal van winstgevendheid van het bedrijf volgens algemeen aanvaarde boekhoudkundige principes. Misschien nog indrukwekkender is dat het bedrijf in deze periode een aangepaste vrije kasstroom van 305 miljoen dollar boekte, goed voor ongeveer 50% van de totale omzet.

Palantir sloot vorig jaar af met een omzet van $2,23 miljard, een stijging van 17% op jaarbasis. Voor het huidige fiscale jaar verwacht het management een omzet tussen $2,652 miljard en $2,668 miljard, wat neerkomt op een groei van gemiddeld 19%.

De omzet van commerciële klanten in de VS zal naar verwachting met minstens 40% per jaar groeien en meer dan 640 miljoen dollar bedragen. Ondertussen zal de totale aangepaste vrije kasstroom naar verwachting uitkomen tussen $800 miljoen en $1 miljard, wat neerkomt op een marge van gemiddeld 33,9%.

De prestatievooruitzichten van het bedrijf op de korte termijn zien er vrij goed uit en het langetermijnbeeld is zelfs nog bemoedigender.

Palantir is klaar om enorme AI-winsten te boeken.

De kracht van Palantir’s AI software zorgt voor een enorme omzetgroei in de private sector. Nu de verkoop aan commerciële klanten snel toeneemt en in de nabije toekomst het grootste deel van de totale omzet zal gaan uitmaken, is de kans groot dat de omzetgroei van het bedrijf volgend jaar zal blijven versnellen.

De vroege leiderschapspositie van de softwarespecialist in de AI Industrie zou de basis kunnen leggen voor ongelooflijke prestaties op de lange termijn. Zoals de CEO zei tijdens de Q4 conference call van het bedrijf: “Dit is een revolutie voor gevestigde bedrijven die distributie en al sterke producten hebben, daarom presteren we enorm beter.” Het lijkt erop dat Palantirs revolutie nog maar net begonnen is.