Rivian Automotive Rivian Automotive

Rivian Automotive Aandeel heeft 26% opwaarts potentieel

  • Morgan Stanley is de laatste firma die haar koersdoel voor de nabije toekomst verlaagt, maar nog steeds een (buy) rating op het aandeel handhaaft.
  • De verlaging van het koersdoel komt nadat Rivian zwakke vooruitzichten gaf voor de vraag tegen de achtergrond van stijgende rentetarieven.
  • De zwakke prognose legt meer nadruk op de onrendabele activiteiten van Rivian.

De fabrikant van elektrische auto’s zal zijn kostenprobleem moeten oplossen om het vertrouwen van investeerders een boost te geven.

Rivian Automotive (RIVN) kreeg verschillende downgrades van analisten in de nasleep van het winstrapport over het vierde kwartaal dat op 21 februari werd gepubliceerd. De omzet is vorig jaar meer dan verdubbeld, maar de stijgende rente begint zijn tol te eisen op de vraag naar elektrische voertuigen (EV). Het management verwacht dat de productie in 2024 gelijk zal blijven op jaarbasis op 57.000 eenheden.

Morgan Stanley heeft zijn koersdoel voor het aandeel verlaagd van $ 24 naar $ 14. Het nieuwe koersdoel is 26% hoger dan de huidige koers van Rivian. Ondanks het negatieve sentiment rond het aandeel op dit moment, is Morgan Stanley nog steeds optimistisch over de toekomst van Rivian.

finviz dynamic chart for RIVN

Waarom Wall Street-analisten positief blijven over de langetermijnvooruitzichten van Rivian

De gemiddelde analistenaanbeveling heeft nog steeds een buy rating voor het aandeel. Het optimisme over de toekomst van het bedrijf is gebaseerd op Rivians opkomende merk in elektrische voertuigen en geavanceerde online autoaankoopervaring. Het bedrijf wordt ook nog steeds gesteund door Amazon, dat eind 2023 158 miljoen gewone aandelen Rivian klasse A in zijn bezit had.

De verkoop van voertuigen zal altijd fluctueren met de richting van de rente, maar de echte reden waarom investeerders Rivian links laten liggen, is dat het bedrijf veel geld verliest. Het moet zijn voertuigproductie opschalen om zijn kostenstructuur te verbeteren en winst te maken. Maar Rivian’s aangepaste vrije kasstroom was negatief $1,4 miljard in het vierde kwartaal, wat meer was dan de $1,3 miljard aan inkomsten.

De kortetermijnfocus van Wall Street zou niet veel moeten betekenen voor langetermijnbeleggers, maar de meningen van analisten kunnen het sentiment rond de aandelenkoers aanzienlijk beïnvloeden. De zwakke vooruitzichten van Rivian betekenen dat het aandeel waarschijnlijk niet zal opveren totdat de rentetarieven dalen of het bedrijf verbeteringen laat zien in het verlagen van de kosten.