Sirius XM Radio Sirius XM Radio

Sirius XM aandelen kunnen in 2024 parabolisch gaan

  • Het aandeel Sirius XM beweegt voor het vijfde jaar op rij lager, maar die trend zou kunnen keren.
  • De inkomstengroei is misschien tot stilstand gekomen, maar er zijn katalysatoren om de groei in 2024 te herstellen.
  • Het aandeel wordt verhandeld tegen ongeveer 15 keer de winst en biedt een record hoog dividendrendement van 2,1%.

Op zoek in de portefeuille van Berkshire Hathaway naar ondergewaardeerde koopjes? Overweeg dan Sirius XM.

Onder de tientallen aandelen in de portefeuille van Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A) (NYSE: BRK.B) zijn er een paar verrassende holdings. Eén naam die opvalt als een vreemde keuze voor Warren Buffett is Sirius XM Holdings (SIRI). De exploitant van satelliet radio was ooit een aandeel in de strijd. Nu strijdt het gewoon tegen de grond, schijnbaar vergeten door zowel groei- als waarde beleggers terwijl de koers rond slingert in het midden van een paar cijfers.

Berkshire heeft een klein belang in Sirius XM zelf en een grotere positie in Liberty Sirius XM, de volgaandelen die historisch gezien met korting zijn verhandeld ten opzichte van de aandelen van het satelliet radio monopolie. Het is de bedoeling dat ze in het derde kwartaal van dit jaar fuseren tot Sirius XM.

Na jaren van vertragende inkomstengroei en een vrij vlakke aandelengrafiek, kun je je afvragen waarom iemand zou denken dat dit het jaar zou kunnen zijn dat Sirius XM parabolisch gaat. Laten we een ritje maken. Ik hoop dat je het niet erg vindt als ik het volume verhoog.

finviz dynamic chart for SIRI

Klokje Rond met Cijfers

Er was niet veel goeds te melden over de resultaten van het bedrijf over het vierde kwartaal vorige week. Na jaren van langzame maar gestage groei van het aantal abonnees, daalde het aantal Sirius XM-luisteraars met 445.000. De inkomsten daalden voor het eerst in de 21-jarige geschiedenis van het platform. Volgens de laatste verwachtingen van het management zal de omzet in 2024 met 2% dalen.

Daarom lijkt dit een slecht moment om in Sirius XM te duiken, maar de lage verwachtingen zijn al in de aandelenprijs verwerkt. De aandelen zijn al vier jaar op rij gedaald en ze handelen tot nu toe lager in 2024. Het aandeel is sinds eind 2019 met 30% gedaald. Sirius XM is nu echter veel winstgevender dan toen. Het heeft ook elk jaar zijn dividend verhoogd.

Dat is nog niet alles: Sirius XM is een geldmachine. Het genereerde vorig jaar $1,2 miljard aan vrije cashflow en het dividend was niet de enige manier waarop Sirius XM geld teruggaf aan aandeelhouders. Het bedrijf heeft ook agressief aandelen ingekocht. Sirius XM is van een piek van 6,8 miljard uitstaande aandelen in de zomer van 2011 naar 3,9 miljard uitstaande aandelen gegaan. Er zijn niet veel bedrijven die in de afgelopen twaalf jaar meer dan 40% van hun aandelen hebben afgesnoept en dat betekent dat de winst van vandaag aanzienlijk verder gaat per aandeel.

Gas bijgeven

Het is niet allemaal goed nieuws. De schuldenlast van Sirius XM is een stuk hoger dan toen het aantal aandelen in 2011 zijn hoogtepunt bereikte. Maar laten we het eens over het bedrijf zelf hebben.

De populariteit van de service van Sirius XM heeft een klap gekregen sinds de pandemie, om voor de hand liggende redenen. Satellietradio wordt voornamelijk in de auto gedraaid en mensen rijden niet meer zoveel als vroeger. Het is verrassend dat de inkomsten van Sirius XM in 2020 zelfs stegen, maar zelfs nu brengen we nog steeds minder tijd door op de weg. Dit zou moeten veranderen.

Meer bedrijven roepen werknemers terug om fulltime op kantoor te werken. De benzineprijzen zijn met meer dan 30% gedaald ten opzichte van hun piek in 2022. Zakelijke en privéreizen zullen dit jaar naar verwachting ook toenemen, waardoor we meer tijd zullen doorbrengen in onze auto’s of gehuurde auto’s waar Sirius XM tegen betaling beschikbaar is.

De advertentiemarkt zou ook moeten opveren als de economische groei in 2024 aantrekt. Met Sirius XM’s 33,9 miljoen abonnees op satellietradio zijn abonnementsinkomsten belangrijker dan advertentie-inkomsten, maar marketing is een groter onderdeel van het groeiverhaal van het bedrijf, met zijn meer dan 46 miljoen streaminggebruikers.

Sirius XM is een goedkoop en verkeerd begrepen mediabedrijf. Het platform overleefde de komst van connected cars, die nu al een decennium alom aanwezig zijn. In een tijd waarin veel van de traditionele mediaspelers bezuinigen op content of miljarden verliezen op streaming, blijft Sirius XM bouwen aan zijn eigen audio-inhoud en is de winstgevendheid op korte termijn vrijwel verzekerd. Het is een gedrukte waarde in een markt die recordhoogtes bereikt.

In een bepaald jaar blijken sommige van de grootste winnaars vaak de bedrijven of sectoren te zijn waarvan je het minst zou verwachten dat ze de weg wijzen. In 2024 zou Sirius XM daar één van kunnen zijn.