Google ASML Google ASML

Twee AI aandelen om te kopen en te houden voor decennia

  • Ondanks de opkomst van ChatGPT is het veel te vroeg om Alphabet uit te sluiten.
  • Ondanks alle aandacht voor andere halfgeleiderbedrijven faciliteert ASML belangrijke ontwikkelingen op het gebied van AI-chips.

Deze bedrijven spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van AI

Aandelen in kunstmatige intelligentie (AI) zijn de afgelopen maanden populair geworden. De winsten in sommige AI-aandelen zijn oogverblindend nu beleggers en consumenten zich steeds meer bewust worden van de mogelijke productiviteitswinst die deze aandelen kunnen opleveren.

Niettemin zijn langetermijnbeleggers geneigd om aandelen te zoeken die niet zullen stijgen en dalen als trends komen en gaan. In plaats daarvan willen ze waarschijnlijk kijken naar bedrijven die duurzame bedrijven runnen die mogelijk decennialang AI-gedreven winsten kunnen genereren. Daarom kunnen beleggers posities overwegen in AI-aandelen zoals Alphabet (GOOGL) en ASML (ASML).

1. Alphabet

Het Google moederbedrijf Alphabet is een pionier op het gebied van AI. Het gebruik van AI gaat terug tot 2001, toen het machine learning (ML) technologie toepaste om de spelling te corrigeren van mensen die Google Search gebruikten. Het gebruik van AI nam vanaf dat moment gestaag toe en het bedrijf verklaarde zichzelf een “AI first”-bedrijf in 2016, toen het zich volledig toelegde op het integreren van AI in zijn producten en diensten.

Veel waarnemers begonnen echter te twijfelen aan de AI-vaardigheid in 2023, toen OpenAI een verbeterde versie van ChatGPT uitbracht. Gezien OpenAI’s relatie met Microsoft vreesden sommige investeerders dat Google Search voor het eerst in jaren serieuze concurrentie zou ondervinden.

Toch lijkt die angst overdreven. Alphabet heeft een eigen generatieve AI-tool uitgebracht, Gemini, die het bedrijf bestempelt als zijn meest capabele AI-tool tot nu toe. Bovendien loopt Alphabet voorop met Google DeepMind, zijn onderneming voor de ontwikkeling van AI voor algemene doeleinden. Met een liquiditeit van $111 miljard kan het bedrijf het zich bovendien veroorloven om de technologie te bouwen of te kopen die het nodig heeft om concurrerend te blijven.

Hoewel reclame in het vierde kwartaal van 2023 nog steeds 76% van de bedrijfsinkomsten uitmaakte, is de groei van Google Cloud nu groter dan die van Google Advertising. Die groei zou de ontwikkeling van AI in de hele onderneming moeten versnellen.

Of de focus nu ligt op reclame of andere segmenten, Alphabet blijft groeien in een respectabel tempo. De $307 miljard aan inkomsten in 2023 groeide met 9% per jaar.

finviz dynamic chart for GOOGL

En ondanks al het gepraat over Alphabet dat achterop raakt, steeg het aandeel het afgelopen jaar met meer dan 35%. En aangezien de koers-winstverhouding van 25 de laagste is van de zogenaamde “Magnificent Seven”, is dit waarschijnlijk een uitstekend moment om aandelen van de zoekgigant toe te voegen.

2. ASML

ASML noemt zichzelf “het belangrijkste techbedrijf waar je nog nooit van hebt gehoord”. Het is een fabrikant van apparatuur die de productie van ’s werelds meest geavanceerde halfgeleiders mogelijk maakt door middel van zijn extreme ultraviolet lithografie (EUV) technologie.

Tot haar klanten behoren zwaargewichten uit de chipindustrie zoals Samsung, Taiwan Semiconductor en Intel, en de productiemogelijkheden van deze bedrijven zijn niet mogelijk zonder het type apparatuur dat ASML levert. En dankzij de technische voorsprong van ASML zijn concurrenten als Lam Research en Applied Materials een minder belangrijke optie voor chipfabrikanten.

Bovendien is het aandeel nu gedreven door krachtige rugwind. Nu de vraag naar AI-chips toeneemt, hebben fabrikanten meer ASML-apparatuur nodig. Bedrijven proberen ook minder in Taiwan te produceren. Met miljarden aan overheidssubsidies die beschikbaar zijn om capaciteit toe te voegen in de VS, Europa en Japan, is ASML een van de belangrijkste begunstigden.

Bovendien prijst ASML zijn machines tot wel 400 miljoen dollar per eenheid. Klanten zullen dus veel investeren in het onderhoud van deze machines. Daarom komt ongeveer 20% van de netto-omzet in 2023 uit de verkoop van service- en veldopties. Dergelijke onderhoudskosten dienen als een terugkerende bron van inkomsten die ASML overeind kan houden tijdens tragere verkoopperiodes.

In totaal bedroeg de netto-omzet in 2023 bijna 28 miljard euro (30 miljard dollar), 30% meer dan in 2022. Hoewel de kosten en uitgaven bijna net zo snel stegen als de inkomsten, steeg de nettowinst in dezelfde periode met 39% tot 7,8 miljard euro (8,4 miljard dollar).

finviz dynamic chart for ASML

Toch lijkt het erop dat meer beleggers eindelijk van ASML horen. Het afgelopen jaar is het halfgeleideraandeel met meer dan 35% gestegen, waarbij bijna de hele winst in 2024 is gerealiseerd. Hoewel de koers-winstverhouding hoog lijkt, ligt deze dicht bij historische gemiddelden.

Uiteindelijk zou die groeitrend een goed voorteken moeten zijn voor de aandeelhouders van ASML. Naarmate de behoefte aan chips groeit, zullen fabrikanten zich waarschijnlijk tot ASML blijven wenden om hun ontwikkelingspijplijn op peil te houden.