AI Stocks AI Stocks

Vijf aandelen in kunstmatige intelligentie (AI) die je miljonair kunnen maken

  • Kunstmatige intelligentie kan miljonairs maken als ze de juiste lang termijn aandelen kiezen.
  • De winnaars van een nieuwe bedrijfstak voorspellen is moeilijk.
  • Deze toonaangevende hardware- en softwarebedrijven hebben op dit moment een voorsprong.

Profiteren van AI kan betekenen dat je een breed net moet uitwerpen met je aandelenportefeuille.

Hoewel de hype het afgelopen jaar nieuwe hoogten bereikte, bestaat kunstmatige intelligentie (AI) al een tijdje en is het enthousiasme niet meer weg te denken. Bloomberg Intelligence (BI) schat dat de markt voor generatieve AI met meer dan 40% per jaar kan groeien en tegen 2032 1,2 biljoen dollar kan bereiken. Dat groeiniveau zal ook naar schatting 280 miljard dollar aan nieuwe inkomsten genereren, alleen al uit software.

Opkomende nieuwe industrieën zijn opwindend, maar het kan een uitdaging zijn om de winnaars op lange termijn te kiezen. Voor zover beleggers weten, bestaat het meest productieve bedrijf van de komende 20 jaar misschien nog niet eens. Dat suggereert dat het werpen van een breed net de beste beleggingsstrategie kan zijn. In dit geval kan de beste aanpak zijn om de vroege winnaars te vinden, hun aandelen te bezitten en te volgen hoe AI zich in de loop van de tijd ontwikkelt.

Na tientallen bedrijven te hebben bekeken, sprongen deze vijf eruit vanwege hun sterke posities om de groei van de sector te leiden. Overweeg om deze AI-aandelen te kopen en te houden. Ze hebben een uitstekende positie in de AI-industrie en kunnen leven veranderende beleggingsrendementen genereren in de komende tien jaar en daarna.

1. Nvidia: dit bedrijf heeft naar schatting 90% van de AI-chipmarkt in handen

Kunstmatige intelligentie (AI) lijkt misschien van de ene op de andere dag de populairste trend op Wall Street te zijn geworden. Ogenschijnlijk net zo snel heeft grafisch chipbedrijf Nvidia (NVDA) een wurggreep genomen op de markt voor chips die worden gebruikt om AI-modellen aan te drijven (het bedrijf heeft maar liefst 90% van de markt in handen). Een van zijn concurrenten, Advanced Micro Devices (AMD), schat dat de AI-chipmarkt de komende jaren zal groeien tot 400 miljard dollar. Reken maar uit, en Nvidia’s bedrijfsomzet van 45 miljard dollar in het afgelopen jaar lijkt omhoog te schieten.

finviz dynamic chart for NVDA

De concurrentie zal Nvidia opjagen, maar de krachtige chips van het bedrijf, in combinatie met de populaire CUDA software die is geoptimaliseerd om er het maximale uit te halen, vormen een kant-en-klaar pakket waar de industrie voor blijft kiezen. Misschien waren de concurrenten van Nvidia nog niet klaar voor de AI-golf. Aandelen zijn het afgelopen jaar alleen al met meer dan 230% gestegen, maar de langetermijnvraag naar AI-chips lijkt klaar om het aandeel nog hoger te stuwen naarmate Nvidia groeit.

2. ASML: De productie van geavanceerde chips is afhankelijk van deze ene fabrikant

Ironisch genoeg bouwen de meeste chipbedrijven, waaronder Nvidia, hun chips niet. Ze ontwerpen ze alleen. Chipfabrieken, fabs genoemd, doen het bouwen en hebben geavanceerde machines nodig om ingewikkelde patronen op siliciumwafers te maken. ASML (ASML) ontwerpt en bouwt extreme ultraviolet lithografie (EUV) machines, die worden gebruikt om de meest geavanceerde chips te maken die vandaag de dag op de markt zijn.

Opmerkelijk genoeg is ASML het enige bedrijf dat dit type machine maakt. Deze machine is zo complex dat er 13 zeecontainers en 250 kratten voor nodig zijn om te verschepen en kost tot $400 miljoen per stuk. Natuurlijk zullen AI en algemene technologie zich blijven ontwikkelen. Doorbraken zullen steeds betere machines vereisen om betere chips te maken. ASML zou op de lange termijn moeten profiteren van de AI-golf.

3. Palantir: Ondernemingen maken massaal gebruik van de softwareapplicaties op maat van dit bedrijf

Grote technologiebedrijven geven geld uit om geavanceerde computersystemen te bouwen, maar kleinere bedrijven willen AI-technologie gebruiken om hun bedrijf te helpen runnen. Daarom ziet Palantir Technologies (PLTR) de groei toenemen. Het bedrijf verkoopt softwareapplicaties op maat die gebouwd zijn op drie eigen platforms: Gotham, Foundry en AIP. AIP is specifiek ontworpen voor het bouwen en inzetten van AI in commerciële toepassingen.

finviz dynamic chart for PLTR

Palantir haalt meer dan de helft van zijn inkomsten uit overheidsklanten, waarbij de Amerikaanse overheid de grootste en oudste klant is. Het commerciële segment bloeit echter. Palantir’s zakelijke klantenbestand groeide met 55% op jaarbasis in het vierde kwartaal en met 22% in de voorgaande drie maanden tot 221. Dat zijn slechts een paar honderd bedrijven in een breder bedrijfslandschap. Als bedrijven wereldwijd AI nodig hebben om te concurreren, kan Palantir nog jaren groeien.

4. Supermicro: Er is veel vraag naar kant-en-klare serversystemen en dit bedrijf wordt steeds populairder

Super Micro Computer (SMCI), beter bekend als Supermicro, is in de loop der decennia geëvolueerd van de verkoop van componenten naar complete IT-oplossingen. De explosieve groei van de vraag naar AI in datacenters begint Supermicro echter te bereiken en het bedrijf neemt een hoge vlucht. De omzetgroei van het bedrijf is versneld en het management gelooft dat de totale omzet dit boekjaar (dat in de zomer eindigt) zal verdubbelen.

Nogmaals, het succes is logisch. Bedrijven hebben AI-mogelijkheden nodig, maar niet-technische bedrijven zijn veel beter af als ze een derde partij zoals Supermicro inhuren om een systeem voor ze te bouwen. Het modulaire ontwerp maakt het makkelijker om het systeem uit te breiden als hun computerbehoeften in de loop der tijd groeien. Het management schat dat ze vijf keer sneller groeien dan de industrie in het algemeen, wat betekent dat klanten hen verkiezen boven anderen. Dat is veelbelovend voor het lang termijn traject van Supermicro en voor de aandeelhouders.

5. Microsoft: De samenwerking met de maker van ChatGPT is een potentiële goudmijn

De AI-hype is mogelijk begonnen met ChatGPT, een generatieve AI-chatbot gebouwd door OpenAI. Techgigant Microsoft (MSFT) sprong op de gelegenheid in en zette zijn samenwerking met OpenAI voort, waarbij OpenAI’s groei werd gekoppeld aan zijn cloudplatform Azure. Dat heeft al vruchten afgeworpen. Microsoft meldde een opleving in de groei van Azure in zijn laatste kwartaal en merkte op dat meer dan de helft van de Fortune 500 al gebruik maakt van Azure en OpenAI in hun bedrijven. Azure is ’s werelds op één na grootste cloudplatform, na Amazon’s AWS.

finviz dynamic chart for MSFT

Maar met Microsoft krijg je een gediversifieerd bedrijf met inkomstenstromen uit cloud, gaming, bedrijfssoftware en meer. De enorme omvang en diepe zakken geven het ook een hogere bodem dan de meeste aandelen die je tegenkomt. Natuurlijk betekent een marktkapitalisatie van $3,1 biljoen dat het waarschijnlijk te groot is om alleen miljonair te worden. Verwacht in plaats daarvan een stabiele portfolio performer die over het algemeen hoger maalt in de loop van de tijd.