coinbase coinbase

Waarom Coinbase aandelen deze week meer dan 30% stegen

  • Coinbase werd winstgevend in het vierde kwartaal.
  • De rente-inkomsten en stablecoin-inkomsten groeien, terwijl de transactie-inkomsten dalen.

Het cryptocurrency platform boekte sterke winstcijfers in het vierde kwartaal.

Aandelen van Coinbase Global (COIN) stegen deze week met meer dan 35%, volgens gegevens van S&P Global Market Intelligence. Het toonaangevende handelsplatform voor cryptocurrency’s boekte sterke winsten in het vierde kwartaal en in 2023. Nu de prijzen van cryptocurrency, zoals Bitcoin, weer omhoog schieten, hebben beleggers zich weer op Coinbase gestort. De Bitcoin-prijzen staan momenteel boven de $52.000, maar nog steeds onder de hoogste koers ooit.

Stijgende renteopbrengsten

Coinbase is een plek waar mensen cryptocurrencies zoals Bitcoin kunnen kopen en verkopen. Dit segment zag de inkomsten in 2023 echter dalen, van $ 2,36 miljard aan inkomsten in 2022 naar $ 1,52 miljard in 2023.

Waarom waren beleggers dan zo enthousiast over de winst van Coinbase? Vanwege de snelgroeiende inkomsten uit abonnementen en diensten. Het segment boekte vorig jaar $1,4 miljard aan inkomsten, tegenover $793 miljoen in 2022.

De naam van dit segment is echter een beetje misleidend, omdat het grootste deel van de inkomsten afkomstig is van rente-inkomsten uit stablecoins en standaard fiatrente-inkomsten. Deze twee posten vormden het grootste deel van de groei van Coinbase in 2023 en waren voornamelijk te danken aan de stijgende rentetarieven in de hele economie, iets waar Coinbase geen invloed op had.

2023 was geen winstgevend jaar voor Coinbase, dat een operationeel verlies van 162 miljoen dollar boekte. Maar in het vierde kwartaal werd het bedrijf eindelijk weer winstgevend, met een bedrijfsresultaat van $115,6 miljoen. Beleggers waren waarschijnlijk enthousiast over dit nieuws en stuurden de aandelen in reactie daarop hoger.

finviz dynamic chart for COIN

Zorgen aan de horizon van Coinbase?

Coinbase verbeterde zijn financiën in 2023, maar er zijn enkele opdoemende zorgen voor dit bedrijf. De Verenigde Staten hebben net Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) goedgekeurd, die jaarlijkse kosten van 0,25% of lager in rekening brengen. Dit is veel lager dan de kosten voor het kopen van cryptocurrencies op het Coinbase platform, waardoor de prijzen voor consumenten onder druk komen te staan. Als je blootstelling aan Bitcoin kunt kopen met lagere transactiekosten in je traditionele brokerage account, waarom zou je Coinbase dan nodig hebben?

Ondanks deze potentiële risico’s wordt Coinbase verhandeld tegen een zeer lage winstmultiple. De voorwaartse koers-winstverhouding (P/E) is torenhoog als gevolg van aanhoudende zorgen over de winstgevendheid en de bedrijfswaarde ten opzichte van EBITDA (winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie) is 35. Dit aangepaste getal ligt nog steeds boven het gemiddelde voor Coinbase. Dit aangepaste getal ligt nog steeds boven het gemiddelde P/E voor de S&P 500.

Dit ziet eruit als een aandeel met een hoog risico dat wordt verhandeld tegen een multiple die is voorbehouden aan duurzame blue chip-bedrijven, waardoor Coinbase op dit moment een must-avoid is voor beleggers.