Medical Properties Trust Medical Properties Trust

Waarom het Medical Properties Trust in januari 37% onderuit ging

  • Medical Properties Trust maakte bekend dat de problemen met hoofdhuurder Steward zich hebben voortgezet in 2024.
  • De REIT heeft ook problemen met Prospect Medical Holdings.
  • Het oplossen van de huurdersproblemen zou een belangrijke katalysator zijn voor Medical Properties Trust

De gezondheidszorg REIT gaf beleggers vorige maand nog een dosis slecht nieuws.

De crash van de aandelenkoers van Medical Properties Trust (MPW) zette zich voort in januari. Volgens gegevens van S&P Global Market Intelligence kelderden de aandelen van de op ziekenhuis gerichte beleggingsmaatschappijen (REITS) vorige maand met nog eens 36,9%. Dat was een voortzetting van de daling met 55% vanaf 2023.

Net als vorig jaar was de belangrijkste factor die de aandelenkoers van de REIT in de gezondheidszorg drukte problemen met een huurder die het financieel moeilijk had.

Nieuw jaar, zelfde problemen

Medical Properties Trust is 2024 zuur begonnen door beleggers begin januari een update te geven over hoofdhuurder Steward Health Care. De REIT onthulde dat Steward sinds september niet in staat is geweest om zijn volledige maandelijkse huurbetalingen te doen. Het bedrijf had eerder bekendgemaakt dat Steward slechts gedeeltelijke huurbetalingen had gedaan in september en oktober. Ondanks de verkoop van zijn niet-kernactiviteiten in laboratoria en het verkrijgen van extra werkkapitaalfinanciering (die Medical Properties Trust hielp verschaffen), was de ziekenhuisexploitant nog steeds niet in staat om zijn volledige maandelijkse huurbetalingen te doen.

Het probleem dit keer was dat de leveranciers van Steward hun betalingsvoorwaarden aanzienlijk hadden gewijzigd, wat een impact had op de liquiditeit. De aanhoudende problemen bij Steward leidden ertoe dat Medical Properties Trust financiële en juridische adviseurs in de arm nam om samen met Steward de niet geïnde huur en de uitstaande leningen terug te vorderen. De onderneming is ook van plan om haar blootstelling aan Steward te verminderen door Steward als huurder te vervangen in sommige vestigingen en andere te verkopen.

Steward is niet de enige huurder van de REIT met problemen. Prospect Medical Holdings kon het grootste deel van vorig jaar geen huur betalen. In september kon het bedrijf eindelijk de gedeeltelijke betalingen hervatten en in maart zal het beginnen met het doen van volledige betalingen. Medical Properties Trust heeft vorig jaar haar relatie met Prospect geherstructureerd door een belang te nemen in haar waardevolle managed care business in ruil voor onbetaalde huur, teruggave van een aantal gehuurde panden en leensaldi. Medical Properties Trust hoopt haar belang in die entiteit te verkopen en de verkoop af te ronden van een aantal ziekenhuizen die aan het bedrijf zijn verhuurd om haar blootstelling aan de in moeilijkheden verkerende huurder te verminderen.

finviz dynamic chart for MPW

Is Medical Properties Trust een koopje na de duikeling van vorige maand?

Medical Properties Trust heeft nauw samengewerkt met Steward en Prospect om hen door hun uitdagingen heen te helpen. De REIT werkt er ook aan om haar blootstelling te verminderen door activa te verkopen die gekoppeld zijn aan deze huurders. Hoewel het vooruitgang boekt, heeft het nog veel werk te doen. Daarom is het op dit moment een REIT met een hoog risico die inkomstengerichte beleggers waarschijnlijk willen vermijden.

Medical Properties Trust heeft echter een enorm opwaarts potentieel. Als het bedrijf eigendommen kan verkopen die verband houden met deze twee huurders en zijn belang in Prospect’s managed care business te gelde kan maken, zouden de aandelen wel eens kunnen stijgen. Dat maakt het tot een potentieel optie voor diegenen met een zeer hoge risicotolerantie die op zoek zijn naar een kans met een hoog opwaarts potentieel.