Warren Buffett bezit dit AI aandeel!

  • Buffett heeft Apple misschien niet gekocht op basis van zijn capaciteiten op het gebied van AI, maar het is wel een onderdeel van zijn investering geworden.
  • AI verbetert iOS en maakt Apple nog aantrekkelijker voor gebruikers.
  • Het aandeel bezitten is een no-brainer, maar nieuw geld moet geduldig blijven.

Dit bedrijf heeft Berkshire Hathaway miljarden dollars winst opgeleverd.

Miljardair investeerder Warren Buffett, die aan het hoofd staat van Berkshire Hathaway (BRK.B)(BRK.A), heeft van een bedrijf in AI de grootste participatie in Berkshire’s portefeuille van $371 miljard gemaakt. Ironisch genoeg was dat misschien niet zijn bedoeling toen hij het aandeel begin 2016 kocht.

Warren Buffett is al lang een fan van iPhone maker Apple (AAPL). Hij heeft het bedrijf herhaaldelijk geprezen om zijn sterke merkwaarde. Trouwe iPhone gebruikers kopen voortdurend nieuwe telefoons, wat miljarden dollars winst oplevert die terugvloeit naar Buffett via dividenden en de inkoop van aandelen.

Tegenwoordig gebruikt Apple AI om zijn kernactiviteiten te versterken en het aandeel is de afgelopen acht jaar aanzienlijk in waarde gestegen.

Moeten beleggers het aandeel nog steeds kopen en houden, of is Buffett beleggers voor geweest?

Dit is wat je moet weten!

AI dringt door in de activiteiten van Apple

Voor sommige bedrijven is AI vanzelfsprekend. Maar niet zozeer voor Apple. Het bedrijf verdient nog steeds het meeste geld met de verkoop van iPhones en andere hardware en serviceabonnementen voor muziek, nieuws, games en meer. Maar wees gerust, Apple implementeert AI in de hele iOS-ervaring.

Apple gebruikt AI bijvoorbeeld om je gezicht nauwkeurig te scannen en je identiteit te verifiëren als je Face ID gebruikt. Open je fotogalerij en AI-functies maken automatisch een collage of laten je foto’s bewerken en verbeteren. Je iOS-toetsenbord leert van je input, voorspelt woorden die je zou kunnen gebruiken en corrigeert automatisch als je fouten maakt.

Uiteindelijk gebruikt Apple AI om de gebruikerservaring op iOS te verbeteren. Je zou al kunnen stellen dat iOS heerlijk plakkerig is. Wie wil er immers al zijn apps, wachtwoorden, media, enz. overzetten naar een nieuwe smartphone? Bij Apple wordt een back-up gemaakt in de cloud en automatisch geladen op een nieuwe iPhone alsof hij nooit is weggeweest. Maar de voortdurende verbeteringen en functies maken het steeds waarschijnlijker dat je blijft terugkomen om je apparaten te upgraden.

Buffett dacht er misschien niet aan om Apple te kopen vanwege AI. In plaats daarvan viel zijn oog waarschijnlijk op de fantastische producten en merkkracht van het bedrijf. AI is echter essentieel voor Apple om zijn producten en merkkracht voortdurend te verbeteren.

Buffett stapte al vroeg in de aandelen

Of het nu door geluk, intuïtie of vaardigheid is, Buffett heeft in zijn carrière bewezen zeer opportunistisch te zijn. Zijn investering in Apple is hier misschien wel het beste voorbeeld van. Berkshire begon Apple begin 2016 te kopen. Op dat moment handelde het aandeel tegen de laagste koers-winstverhouding.

Apple is sindsdien uitgegroeid tot een veel groter bedrijf. Sinds begin 2016 is het aandeel ruwweg 700% teruggewonnen, een combinatie van groei en een waardering die de afgelopen acht jaar gestaag is gestegen.

Vandaag de dag wordt Apple verhandeld tegen een veel hogere koers-winstverhouding.

finviz dynamic chart for AAPL

Moeten beleggers tegenwoordig Apple bezitten?

Of beleggers Apple moeten kopen en houden, komt neer op twee vragen. Ten eerste, is Apple nog steeds een fantastisch bedrijf? Ik denk dat het duidelijk is dat het dat is. Er zijn momenteel meer dan 2 miljard actieve iOS-apparaten en Apple heeft de afgelopen vier kwartalen iets minder dan $ 100 miljard aan vrije kasstroom gegenereerd. Dat is meer cashwinst dan de meeste bedrijven aan inkomsten genereren.

Dat zou kunnen verklaren waarom Apple is uitgegroeid tot ongeveer de helft van het portfolio van Berkshire Hathaway.

De andere vraag is of het kopen van de aandelen logisch is tegen de huidige prijs. Dat is een uitdagendere vraag, want Apple is veel duurder dan in 2016. Het is ook moeilijker om te groeien als je zo’n enorme omvang bereikt. Analisten zijn van mening dat de winst van Apple in de loop van de tijd jaarlijks met bijna 10% zal toenemen.

Als je net als Buffett bent en de aandelen al bezit, is het waarschijnlijk veilig om die aandelen te behouden en er de komende jaren op te rekenen. Sommige bedrijven zijn zo goed dat je er niet over nadenkt.