Bitcoin Bitcoin

Zal de halvering van de Bitcoin miljonairs opleveren?

  • Bitcoin ondergaat zijn volgende halvering in april.
  • In drie eerdere cycli van halvering is de waarde omhooggeschoten en veel beleggers verwachten een herhaling in 2024.
  • Als Bitcoin zich meer gaat gedragen als een traditioneel financieel activum, dan is het misschien te optimistisch om een plotselinge prijsstijging te verwachten.

De hype rond de halvering neemt al toe. Maar zal het echt zo gaan als veel beleggers verwachten?

Nu de initiële euforie rond de nieuwe spot Bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) begint af te nemen, is het tijd om over te gaan naar de volgende belangrijke katalysator voor Bitcoin: de halvering in april. Volgens een groeiend aantal analisten zou dit de prijs echt omhoog kunnen laten schieten.

Volgens de uitgever van Bitcoin ETF’s, Grayscale (GBTC), zou de impact van deze halvering wel eens groter kunnen zijn dan de drie vorige halveringen van Bitcoin. Maar is dat echt zo? Er zijn drie belangrijke redenen waarom deze gebeurtenis cryptobeleggers zou kunnen teleurstellen.

1. Koop het gerucht, verkoop het nieuws

Zoals we hebben gezien met de spot Bitcoin ETF’s, wordt de markt steeds slimmer in het inprijzen van de impact van elke nieuwe Bitcoin gebeurtenis. Als je de efficiënte markthypothese onderschrijft, die zegt dat de markt nieuwe informatie over een activum efficiënt inprijs, dan is dit precies wat je zou verwachten.

In het geval van de Bitcoin ETF’s had de markt een goede grip op wanneer ze zouden komen en welke bedrijven waarschijnlijk goedkeuring zouden krijgen van de Securities and Exchange Commission (SEC). Het kwam dan ook niet als een grote verrassing toen de SEC op 10 januari eindelijk de spot Bitcoin ETF’s goedkeurde.

De markt had het effect van deze stap al ingeprijsd. In de zes maanden tussen juni 2023 en januari 2024 steeg de prijs van Bitcoin in afwachting daarvan. Dus toen het nieuws eindelijk kwam, daalde de prijs van Bitcoins eigenlijk — niet hoger, zoals veel mensen hadden gedacht. Het bleek dat de voorlopige winsten op de korte termijn een beetje te optimistisch waren.

Zou hetzelfde weer kunnen gebeuren, deze keer met de halvering? Eind vorig jaar begonnen sommige analisten al te voorspellen dat een deel van de impact van de halvering al was ingeprijsd. Dit is logisch, gezien de aandacht die Bitcoin nu heeft van Wall Street en grote institutionele beleggers.

De halvering is niet langer een verrassende gebeurtenis voor hen, zoals het misschien was in 2012, 2016 of zelfs 2020. Het is een zeer voorspelbare gebeurtenis met meerdere cycli van historisch precedent. En de cryptomarkt is niet langer zo inefficiënt als een paar jaar geleden.

2. Correlatie impliceert geen causatie

Een van de meest interessante onderdelen van het Grayscale-rapport over de Bitcoin-halveering was een analyse van de algemene macro-economische situatie ten tijde van elke halvering.

De halveringen van 2012, 2016 en 2020 vielen samen met belangrijke macro-economische gebeurtenissen die mogelijk meer te maken hadden met het stijgen van de Bitcoin prijs dan de halvering zelf.

Neem bijvoorbeeld de halvering in mei 2020. De markt was de schok van de pandemie aan het verwerken, en een nieuwe golf van stimuleringsgeld van de overheid hielp om de investeringsmarkten overeind te houden. Sommige mensen namen hun stimuleringscheques en staken ze allemaal in crypto. Dus toen Bitcoin uiteindelijk steeg naar een recordhoogte in november 2021, was dat het gevolg van de halvering of van de bredere macro-economische situatie?

Dit alles wil zeggen dat beleggers misschien in de correlatie/causatieval trappen. Ze zien drie verschillende periodes waarin Bitcoin rally’s maakte, en de natuurlijke aanname is dat er een soort causatie moet zijn. Misschien is dat er niet.

3. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst

Tot slot, het feit dat Bitcoin drie keer is gestegen na drie keer halveren betekent niet dat het weer gaat gebeuren, net als klokwerk. Het is alsof je drie keer een munt opgooit, elke keer kop krijgt en aanneemt dat de kans groter is dan 50% dat het bij de vierde keer kop is.

En onthoud: Bitcoin is gepland om elke vier jaar te halveren vanaf nu tot 2140. Denkt iemand echt dat Bitcoin een nieuwe all-time high zal bereiken in elk van de volgende 30 of zo halveringscycli? Op een gegeven moment zal het effect waarschijnlijk verdwijnen.

Toegegeven, Grayscale maakt een aantal opmerkelijke punten in zijn rapport over de Bitcoin-halvering. Het zegt bijvoorbeeld dat de nieuwe spot Bitcoin ETF’s een factor zijn die nooit heeft bestaan in eerdere halveringscycli. Dit is belangrijk omdat de vraag naar Bitcoin van deze ETF’s alle verkoopdruk zou moeten opvangen die zou kunnen ontstaan bij Bitcoin-mijnwerkers als gevolg van de halvering.

Verwacht niet dat de prijs van Bitcoin van de ene op de andere dag omhoogschiet

Zelfs als je denkt dat de halvering een significante impact zal hebben op de prijs van Bitcoin, moet je onthouden dat de koerswinst na een halvering meestal 12 tot 18 maanden duurt. Denk aan de vorige halvering: Die vond plaats in mei 2020, maar Bitcoin bereikte pas in november 2021 zijn all-time high van $69.000, een volle 18 maanden later. Verwacht daarom geen plotselinge sprong in de prijs van Bitcoin vanaf het huidige niveau van rond de $50.000.